Kilpajuoksu rajoituslain tiukennusten ja Meri-Lapin sote-kuvioiden sopimusten solmimisen kesken jatkuu kiivaana. Tällä hetkellä Meri-Lappi on vielä edellä, mutta pieni ja sinnikäs Suomen hallitus kirii perässä kovaa vauhtia.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta antoi tänään mietinnön hallituksen lakitiukennuksesta, joka on tarkoitus saada voimaan 1.1.2018 alkaen. Täysin yksimielinen valiokunta ei mietinnössään ollut, sillä viisi kansanedustajaa esitti irtisanomisehdon sisällyttämistä sopimuksiin, joissa ulkoistettaisiin 15 prosenttia toiminnasta.

Irtisanomisehdon kiristämisen kannalla olivat Anneli Kiljunen (sd), Kristiina Salonen (sd), Tuula Haatainen (sd), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas). Heidän mielestään käsittelyssä oleva lakimuutos mahdollistaisi vielä liian suurien kokonaisuuksien ulkoistamisen.

Hallituksen esityksen mukaan ulkoistussopimukseen on otettava irtisanomisehto mikäli ulkoistettavien palvelujen osuus on yli 30 % kunnan tai kuntayhtymän sote-palveluista. Tällä hetkellä prosenttiraja on 50. Seuraavaksi lakiesitys menee eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Kemin valtuusto ei kokoonnu

Kemissä puolestaan päätettiin olla kutsumatta maanantaille kaupunginvaltuustoa käsittelemään vielä kerran Meri-Lapin kuntien ja Mehiläisen perustaman yhteisyrityksen palvelusopimusasioita. Kaupunginhallitus esitti maanantaina äänin 5-5 valtuustolle, että se ottaisi asian vielä kerran valtuuston käsittelyyn.

Hallituksen niukan enemmistön mielestä valtuustojen marraskuussa hyväksymään palvelusopimusluonnokseen on tehty jatkoneuvotteluissa muitakin kuin teknisluonteisia muutoksia. Valtuuston puheenjohtaja Teija Jestilä ei kuitenkaan valtuustoa ylimääräiseen kokoukseen koolle kutsunut, sillä hän oli katsonut, ettei näin nopealla aikataululla ole mahdollista saadaan aikaan kunnolla pohjavalmistelua esitystä asiasta.

Enemmistö Kemin valtuutetuista katsoo, että marraskuussa tehty päätös ja sen yhteydessä kaupunginjohtajalle annettu mandaatti sopimuspaperien allekirjoittamiseen ja tarvittaviin neuvotteluihin on yhä voimassa. Hallituksen enemmistö, mutta valtuuston vähemmistö on puolestaan toista mieltä. Asia on jälleen esillä kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä