Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan terveydenhuollon priorisoinnissa ei ole kyse heitteillejätöstä tai hoitamatta jättämisestä. Valintoja on vain tehtävä. (Kuva: Liisa Takala)

Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan viime aikoina käyty keskustelu terveydenhuollon priorisoinnista on enemmän kuin tarpeen. Tuoreessa blogi-kirjoituksessa hän korostaa sitä, että priorisoinnissa ei ole kyse ihmisten arvottamisesta tai hoitamatta jättämisestä.

-Kyse ei ole ihmisten arvottamisesta ja hoitamatta jättämisestä, vaan jokapäiväisistä päätöksistä terveydenhuollon arjessa ja oikeudenmukaisuuden toteutumisesta. Päivystyksessä sydänkohtauksen saanut hoidetaan ennen korvasärkypotilasta, kansliapäällikkö Kirsi Varhila kirjoittaa STM:n sivuilla julkaistussa kolumnissa.

Kirsi Varhila muistuttaa, että käytännön potilastyössä terveydenhuollon ammattilaiset tekevät erilaisia valintoja joka päivä.

-Tilanne konkretisoituu mielenterveysongelmien hoidossa: lääkehoidon saatavuus toteutuu paremmin kuin psykososiaalinen tuki ja psykoterapeuttiset hoidot.

Ennalta halvempaa

Tuore sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö nostaa esiin ongelmat, jotka aiheutuvat siitä, ettei asiakkaan ongelmiin puututa ajoissa. Ennalta ehkäisevät toimet ovat tehohoitoa halvempia.

-Viiveet hoitojen aloituksessa voivat puolestaan johtaa kalliimpien hoitojen tarpeeseen, elämänlaadun heikentymiseen tai jopa elinajan lyhentymiseen. Palveluvalikoimaan on tarjolla yhä useampia erittäin kalliita lääkkeitä, joiden osalta on suuri epävarmuus niin avulla saavutettavissa olevasta hyödystä.

Kun kunnat ja kuntayhtymät taistelevat kasvavien sote-menojen kanssa, niin rahallakin on merkitystä, vaikka toisessa vaakakupissa on ihmisten henki ja terveys. Markkinoille on tullut erittäin kalliita hoitomuotoja, jotka koettelevat talouden reunaehtoja.

-Koska samat resurssit voidaan käyttää vain kerran, on tärkeä arvioida, miten voimme vähentää erittäin kalliiden hoitojen tarvetta ja milloin niiden käyttöönotto on väestön yhteisten arvojen mukaista silläkin riskillä, että se voi tarkoittaa jonkun toisen toiminnan vähentämistä. Yhä kalliimmat lääkehoidot ja teknologia ottavat yhä suuremman osuuden terveydenhuollon budjetista, mikä vaarantaa erityisesti sellaisten sairauksien hoidon ja kuntoutuksen toteutumisen, jotka edellyttävät henkilöresursseja, Varhila kirjoittaa.

Laaja keskustelu tarpeen

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila haluaa keskusteluun terveydenhuollon priorisoinnista mukaan niin poliittisia päättäjiä, alan ammattilaisia kuin tavallisia kansalaisia. Ja tämän keskustelun perusteella luodaan ne yhteiset periaatteet, joilla terveydenhuollon toimia priorisoidaan.

-On löydettävä yhteisesti hyväksytty resurssien jaon tasapaino, joka varmistaa ennaltaehkäisevät, parantavat, toimintakykyä ylläpitävät hoitomenetelmät sairaudesta ja sen etiologiasta riippumatta. Lisäksi on huolehdittava, että eri väestöryhmien väliset terveyserot vähenevät ja tämä edellyttää pureutumista terveyttä uhkaaviin sosioekonomisiin tekijöihin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä