Kiteellä ollaan harmissaan Siun sotelta tulevasta lisälaskusta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esa Lahtela ja kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen pitäisivät kiinni jo sovituista maksuosuuksista. (Kuva: Pekka Moliis)

Pohjois-Karjalan suunnalla on viime viikot väännetty kättä Siun soten maksuosuuksien muutoksista vuoden 2018 osalta. Tiukkana kuntatalousasiantuntijana mainetta niittänyt Kiteen kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen muistuttaa ajantasaisen tiedon merkityksestä, kun yhteisten asioiden hoidosta ja laskujen maksusta päätetään.

-Kompastuimme ihan perusasiaan, kun Siun sotella ei ollut alussa toimivaa kuntakohtaista talousseurantaa. Ensimmäisenä toimintavuonna 2017 emme saaneet minkäänlaisia kuntakohtaisia talouslukuja. Viime vuonna niitä rupesi vähän jo tulemaan ja paremmin sitten syksystä 2018 alkaen. Luotettava ja ajantasainen toiminta- ja talousseuranta on tärkeä asia, Auvinen painottaa.

Kun kuntayhtymän vuoden 2018 talousarvion kehystä laadittiin syksyllä 2017, niin käytössä ei ollut kuntakohtaisia talouslukuja eikä kuntakohtaisia ennusteita vuoden 2017 palvelujen käytöstä. Tästä johtuen vuoden 2018 maksuosuudet määriteltiin perussopimuksesta poikkeavalla tavalla. Perussopimuksen vastaisesti päätettiin maksuosuuksien pohjaksi ottaa painotettuina vuoden 2017 maksuosuudet vuoden 2015 ja 2016 toteutumien lisäksi.

-On selvä asia, että kun Siun sote on poikennut perussopimuksesta, niin tämä asia pitää tuoda jäsenkuntien valtuustoihin. Maksuosuuksien avausta me Kiteellä sen sijaan vastustamme. Perussopimuksessa sanotaan, että kunnan talousarviovuoden maksuosuus on lopullinen. Meidän mielestä tässä asiassa pitää perussopimusta noudattaa, Auvinen toteaa.

Kiteelle maksuosuuksien avaaminen jälkikäteen vuoden 2018 osalta tietäisi 274 000 euron lisälaskua. Tämän hetkisen tiedon mukaan tuo summa on maksettava, vaikka kaupunginhallitus esittääkin valtuustolle, että kuntayhtymän esitykseen otetaan kielteinen kanta.

-Maksuosuuksien avaaminen kohtelee kuntia eri lailla. Kaikki ovat varanneet vuoden 2018 talousarvioon Siun soten aikanaan ilmoittamat maksuosuudet ja ne on maksettu Siun Sotelle vuonna 2018. Nyt osa saisi palautusta ja osa joutuisi maksamaan lisää. Kuntalain 57 § mukaisesti jäsenkuntien valtuustot päättävät asiasta ja jos 2/3 kunnista hyväksyy Siun soten hallituksen esityksen kokonaisuudessaan, niin sen mukaan on elettävä, kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen toteaa.

Aiemmin aiheesta:

Siun soten maksuosuuksien avaus närästää – mutta määräenemmistö löytynee

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Höpö, höpö. Erityisesti Kitee alimitoitti sote-kustannuksensa Sipilän sotevempautusta odotelleesessaan. Tietoinen kustannusten alimitoittaminen, jota esiteltiin ”Kiteen talousihmeenä” veroprosentin alennuksineen on tähän johtanut. Toki samaa ovat tehneet toisetkin kunnat.
    Hupaisaa kuinka toisille siirrettyjen toimintojen häikäilemättömällä leikkaamisella saadaan ”………..” gloriaa. Kiteen taloudessa ei ole tapahtunut muutoksia, joten ”talousnousu” on vedetty tyhjästä, ja nyt syytellään toisia. Siun Sotesta Kiteenkin edustajien kautta on tullut jatkuvasti tietoa rahoituksen riittämättömyydestä. Kuulemattomuus tuntuu vaivaavan kunnallistakin sotealaa. Toki pesisväkeä kuunneltiin ja puolitoista miljoonaa katsomon rakentamiseen. Sillviisii..

  2. KITEE sopeutti sotemenojaan ennen Siun Sotea. Nyt Siun Soten on syytä tehdä sama, keinot on olemassa ja tiedossa. Jotkut kunnat haraavat vastaan, mikään ei saisi sotetoiminnassa muuttua.

    Siun Soten onneton taloustunarointi on johtanut tähän tilanteeseen, jossa oikeita ja uskottavia kuntakohtaisia kustannuksia ei ole ollut aikanaan käytössä. Siun Soten perussopimuksen yksi johtoajatuksista on, että kuntien sotemenojen on oltava ennakoitavissa ja jälkilaskutuksia ei tule.

  3. Täysin ulkopuolisena ihmettelen, miten voidaan vaatia, että jollakulla kuntayhtymässä olisi kristallipallo, jolla hän näkisi palvelujen käytön noin 15 kuukautta etukäteen. Jos ky tekee alijäämää, se on jäsenkuntien joka tapauksessa katettava.

    Se on kuntataloudessa selvää, että jokainen kunta haluaa maksaa vain omien kuntalaistensa palvelujen käytön. Mutta kyllä se tulee sitten maksaa ilman mutinoita.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä