Kittilän kunnan päätöksentekoa takavuosilta perataan lähiviikot Lapin käräjäoikeudessa. (Kuva: Ville Miettinen)

Kittilän kuntakäräjät käynnistyivät toden teolla tiistaina Lapin käräjäoikeudessa. Syytteisiin on käräjäoikeudessa vastaamassa kaikkiaan 28 Kittilän kuntapäättäjää. Syytteitä saaneista kuntapäättäjistä 11 olisi edelleen valtuutettuja, mutta valtiovarainministeriön toimesta heidät on siirretty toistaiseksi sivuun päätöksenteosta Lex Kittilän suomin valtuuksin.

Jutussa syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä 27 luottamushenkilöä ja yhtä valmisteluasiakirjoja tehnyttä henkilöä. Lapin Kansan haastattelema Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää Oulun kihlakunnansyyttäjän nostamia syytteitä kovina. Kova on työ myös syyttäjällä, kun hän osoittaa törkeitä rikoksia tapahtuneen.

– Esteellisyydestä on helppo hankkia näyttöä, mutta näissä tapauksissa syyttäjien on haettava näyttö syytettyjen tarkoituksellisesta toiminnasta kunnallisista päätöksistä. Lisäksi syytteissä on kyse korotetusta tahallisuusvaatimuksesta. Syyttäjän on kyettävä näyttämään, että päätökset on tehty hyödyn hankkimiseksi tai toisen vahingoittamiseksi, sanoo Tolvanen Lapin Kansan haastattelussa.

”Pieniä muotovirheitä”

Kaikki syytetyt ovat ennakkoon kiistäneet syyttäjän esittämät syytteet. Heidän mielestään kunnanjohtajan irtisanominen oli paikallaan luottamuspulan takia, mutta prosessissa tapahtui vain pieniä muotovirheitä. Törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä tulee tuomita vähimmillään neljä kuukautta ja enimmillään neljä vuotta vankeutta.

Syyttäjä pitää kunnanjohtaja Anna Mäkelän sittemmin laittomaksi todettua irtisanomista ”häikäilemättömänä kostona” siitä, että Mäkelä teki tutkintapyynnön kiistellyistä hissikaupoista syksyllä 2013.

Lapin käräjäoikeus totesi kesän korvalla, ettei hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari syyllistynyt luottamusaseman väärinkäyttöön, kun hän luovutti hissitarjouskisaan osallistuneen italialaisyhtiön luottamuksellisia tarjoustietoja kilpailijalle. Jutun käsittely voi jatkua vielä hovioikeudessa, mikäli jutun syyttäjän hakema valituslupa irtoaa.

Istuttavaa riittää

Tänään käynnistyvälle oikeudenkäynnille on varattu aikaa käräjäoikeudessa useita viikkoja. Lapin käräjäoikeuden toimittaman alustavan aikataulun mukaan asianomistajan ominaisuudessa oikeudessa kuullaan kunnanjohtaja Anna Mäkelää 9. lokakuuta, jonka jälkeen käynnistyvät vastaajien kuulumiset, joista viimeisimmät ovat 13. marraskuuta.

Todistajat pääsevät ääneen tämän jälkeen ja loppulausuntojen aika on itsenäisyyspäivän alla 4.-5. joulukuuta.  Kittilän sekavasta tilanteesta johtuvia syytteitä luetaan Lapin käräjäoikeudessa myös myöhemmin, sillä kaikki asiat eivät ennättäneet tähän käsittelyyn. Osa tapahtumista on vielä poliisin tutkittavana.

Kuntalehdessä aiemmin Kittilästä kirjoitettua

Lapin Kansan juttu Kittilän käräjäistunnon alkamisesta

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*