Kittilän kunnantalon tapahtumia on viime vuosina puitu useammasta eri vinkkelistä eri oikeusasteissa. (Kuva: Ville Miettinen)

Kittilässä hyvät neuvot ovat viime vuosina olleet tarpeen. Kihlakunnansyyttäjä Sari Anttosen mielestä osa neuvoista on hankittu laittomasti ja niinpä käräjäoikeudessa alkoi tänään tiistaina oikeudenkäynti, jossa syytettynä on kymmenkunta entistä tai nykyistä kuntavaikuttajaa.

Vuosien 2013-2015 tapahtumien osalta syytteet on luettu törkeästä petoksen yrityksestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta silloiselle kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurulalle, varapuheenjohtaja Aki Maunulalle ja kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Markku Mäkitalolle. Syyttäjän mielestä miehet ovat yhdessä ja yksissä tuumin hankkineet lakipalveluita Pertti Eilavaaralta kunnan lukuun ilman hankintasäännön edellyttämiä hankintapäätöksiä.

Eilavaaralta saatuja asiakirjoja hyödynnettiin syyttäjän mukaan Jouni Palosaaren tutkintapyynnön peruuttamista koskevassa ja kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamista koskevissa asioissa. Asiakirjoja ei syytteen mukaan toimitettu kunnalle, vaan ne jäivät pienen sisäpiirin käyttöön. Syyttäjä vaatii kaikille kolmelle vastaajalle ehdollista vankeustuomiota.

Jutun toisessa osiossa vastaajina ovat Kurulan ohella Kittilän vs. kunnanjohtaja Kyösti Tornberg, vs. hallintojohtaja Sanna Ylinampa ja viisi kunnanhallituksen varsinaista tai varajäsentä. Heitä syytetään virka-aseman väärinkäyttämisestä vuonna 2017, koska henkilöt olivat osaltaan vaikuttamassa siihen, että Eilavaaran Kittilän kunnalle osoittama lasku oli maksettu.

Lisäksi haasteen oikeuteen on saanut laskun maksamiseen liittyviä lakineuvoja antanut asianajaja, jota syytetään avunannosta virka-aseman väärinkäyttämiseen. Tämän osion osalta syyttäjä vaatii haastehakemuksessaan Kurulalle ja Tornbergille vähintään 60 päiväsakon ja muille vastaajille vähintään 40 päiväsakon suuruista rangaistusta.

Mitenkään valtavista summista jutussa ei ole kyse. Syyttäjän mukaan maksamista koskevalla päätöksellä vastaajat aiheuttivat kunnalle 7101,60 suuruisen vahingon tai vahingon vaaran. Jutulle on varattu helmi-maaliskuun ajalta kaikkiaan 12 istuntopäivää. 

Parhaillaan odotetaan kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen liittyvää ratkaisua Rovaniemen hovioikeudesta. Aiemmin Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet jutussa, jossa vastaajina oli kymmeniä Kittilän kunnanpäättäjiä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*