Korkeimman hallinto-oikeuden viime perjantaina tekemä päätös Kittilän kunnanjohtajan erottamisasiassa oli erotetuksi joutuneen kunnanjohtaja Mäkelän mielestä ainoa mahdollinen. KHO piti voimassa Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen, jolla se kumosi Kittilän kunnanvaltuuston kunnanjohtajalleen marraskuussa 2014 antamat potkut.

Anna Mäkelä vahvistaa Kuntalehdelle, että sotkuisen sopan osapuolet neuvottelevat parhaillaan siitä, kuinka asiassa edetään. Vaihtoehtoina ovat todennäköisesti Mäkelän paluu Kittilään tai merkittävän taloudellisen korvauksen sisältävä erosopimus.

-KHO:n ratkaisu oli tietysti ainoa mahdollinen. Päätökseen liittyvistä käytännön järjestelyistä keskustellaan parhaillaan, viestitti Mäkelä Kuntalehden nettitoimitukselle maanantaina.

Kittilän kunnanvaltuusto irtisanoi kunnanjohtaja Anna Mäkelän marraskuussa 2014. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi päätöksen tämän vuoden helmikuussa menettelytapavirheen johdosta. Erotetulle kunnanjohtajalle ei varattu ennen erottamista tilaisuutta tulla kuulluksi kuntalain ja hallintolain edellyttämällä tavalla.

MainosToimikunta hakee sopua

Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula (kesk.) toivoo asian saatavan maaliin lähiaikoina. Kurula painottaa, että tässä vaiheessa Anna Mäkelän neuvottelukumppanina on Kittilän kunnanvaltuuston helmikuun lopulla asettama erillinen toimikunta.

-Kunnanhallitus ei ole asiassa nyt neuvottelukumppanina, vaan neuvotteluvastuussa on valtuuston asettama toimikunta, Timo Kurula painottaa.

Joka tapauksessa Kurulan johtama kunnanhallitus saa asian eteensä todennäköisesti vielä kesäkuun aikana. Kunnanhallituksella on seuraava kokous 14. kesäkuuta ja viimeinen kokous ennen kesälomaa on kaksi viikkoa myöhemmin. Kittilän kunnanvaltuusto kokoontuu 20. kesäkuuta ja seuraava tiedossa oleva valtuuston kokous olisi vasta elokuun lopulla.

-Tavoitteena on saada ratkaisu aikaan mahdollisimman pikaisesti. Aikataulu sen suhteen, että asiasta voitaisiin päättää jo seuraavassa valtuustokokouksessa, on haasteellinen. Ehkä siinä tarvitaan ylimääräinen valtuusto vielä juhannuksen jälkeen, Kurula arvioi.

Ajanpeluulle stoppi

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas.) haluaa hommalle pisteen kesäkuun aikana. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen on enää turha aikaa pelata.

-Asiassa ei voi enää viivytellä, sillä lopullinen päätös asiasta on nyt saatu. Se miten asiassa edetään, on oltava selvillä kesäkuun lopun valtuustoon mennessä. Periaatteessahan Anna Mäkelän olisi pitänyt olla tänä aamuna töissä. Tässä on nyt kaksi vaihtoehtoa. Hän joko tulee takaisin töihin tai sitten sovitaan, ettei hän tule. Mutta viivytellä ei enää asian ratkaisussa voida, Yritys painottaa.

Pitkään jatkunut ja paljon negatiivista mainetta kunnalle tuonut vääntö kunnanjohtajan potkuista on käymässä kunnalle kalliiksi. Järki käteen ja yhteisiä päätöksiä kunnan parhaaksi on Yrityksen toivelistalla tulevaisuuden varalla.

-Tässä on koko ajan ollut selvää, että virheitä päätöksenteossa on tehty. Järki olisi pitänyt ottaa käteen jo aiemmin. Hommassa ei ole voittajia. Tämä tulee kalliiksi, on maksaja sitten kuka tahansa. Tämä riitely on vaikuttanut päätöksentekoon kunnassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Ei kannata palata, vaan ota rahat ja jatka matkaa. Oli niin tai näin, itse Taika Jimkään ei pysty enää uskottavasti olemaan kunnanjohtajana tällaisen väännön jälkeen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*