Kiviniemi puhui viikonloppuna Oulussa, jossa keskustan puoluevaltuusto oli koolla.

Kiviniemi syytti kokoomusta ja hallitusta oikeistolaisesta sanelupolitiikasta kuntauudistuksessa. Hän tyrmäsi pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) näkemyksen siitä, että kunnilla on arvoa vain palvelujen järjestäjinä.

Kiviniemen mukaan kunnat ovat suomalaisen kansanvallan ydintä. Kunta-asioissa on keskustalaisille kyse myös kotiseudusta, kielestä ja kulttuurista, harrastuksista, elinympäristöstä, yhteisöllisyydestä ja lähidemokratiasta.

– Nähtävästi kokoomuksen oikeistolaisessa politiikassa pienen ihmisen – sen pienen koululaisen tai vanhuksen – asia on tunteetonta hallinnointia. Ilmeisesti kokoomukselle myös kuntapalvelut ovat darwinismia – vahvimpien, AAA-kuntien ja -kuntalaisten juhlaa.

Kiviniemi muistutti, että kunta on myös työtä luovan yrittäjyyden edistäjä ja oman alueensa kehityksen veturi.

–Ero keskustan linjan ja Kataisen oikeistolaisten arvojen välillä on iso. Olen varma, että kunnilla on suomalaisille tunnearvoa ja merkitystä oman identiteetin rakentamisessa.

"Läpivienti vaatii käskyttämistä”

Kiviniemi arvioi, että uudistuksen läpivienti vaatii kuitenkin melkoista käskyttämistä hallituspuolueiden sisällä. Hankkeen kyseenalaistamista ei sallita sen enempää hallituspuolueissa kuin kunnissakaan.

Keskusta on Kiviniemen mukaan valmis omin käsin repimään hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) uuden kuntakartan, jos se perustuu ylhäältä saneluun, kävelee kuntalaisten ja kunnallisen itsehallinnon yli ja halveksii kansanvaltaa.

–Siltä nyt vahvasti näyttää.

Keskustajohtaja käytti suuren osan puheestaan sinipunahallituksen haukkumiseen. Hän sanoi ennen vaaleja uskoneensa, että vakaa vastuullinen politiikan tekeminen ja koko Suomen puolustaminen riittävät vakuuttamaan suomalaiset. Nyt hän myönsi, ettei se nykytilanteessa riitä.

–Tarvitaan selkeämpää viestiä. Asioista on sanottava kovaa ja korkealta – niin, että erot arvoissa ja mielipiteissä näkyvät ja kuuluvat.

(KL / STT / Pekka Pohjolainen)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä