Korkein oikeus on lyönyt pisteen useamman vuoden eri oikeusasteissa kiertäneelle Oulun kaupungin ja Tehyn jäsenten väliselle riidalle yt-neuvotteluista. Korkein oikeus piti voimassa Oulun käräjäoikeuden ja Rovaniemen hovioikeuden aiemmat päätökset siitä, että kaupunki jätti suorittamatta syksyllä 2013 lomautuksia koskevat yt-neuvottelut.

Kaupunki kävi syksyllä 2013 työntekijöidensä kanssa yhteistoimintaneuvottelut talousarvioehdotuksessa edellytetyistä henkilöstömenojen säästötavoitteista. Tämän jälkeen kaupunginvaltuusto oli joulukuussa 2013 päättänyt, että säästötavoite toteutetaan koko henkilöstön lomauttamisella.

Asian oikeuteen vieneet Tehyn jäsenet katsoivat, että lomautuksiin liittyvät yt-neuvottelut olisi tullut käydä jo ennen valtuuston päätöstä. Työnantajan antajan mielestä näin oli tehtykin, mutta vastapuolen mielestä noissa neuvotteluissa ei ollut keskusteltu lomautuksista, vaan muista säästötoimista.

Korkein oikeus katsoo tuoreessa ratkaisussaan, että kaupungin olisi tullut käydä jo ennen joulukuussa 2013 tehtyä kaupunginvaltuuston päätöstä yhteistoimintaneuvottelut, joita edellytetään työvoiman käytön vähentämistä harkittaessa. Kun kaupunki ei ollut näin menetellyt, se oli työnantajana laiminlyönyt yhteistoimintavelvoitettaan ja se velvoitettiin maksamaan lomautetuille työntekijöille hyvitystä.

Asian oikeuteen vieneelle kahdeksalle Tehyn jäsenelle kaupunki joutuu maksamaan korvauksia 1 500 euroa kullekin. Työntekijät vaativat alun perin 20 000 euron korvauksia lomautettua kohden.

Korkeimman oikeuden ratkaisu

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kaupunginhallituksen esittelijällä on tässäkin oikeusprosessissa ankara vastuu. Kaupunginjohtaja vastaa esittelijänä siitä, että hänen esittelynsä perustuu oikeisiin tietoihin.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*