Yhteydet Kuntaliiton asiantuntijoiden ja hallitusneuvottelijoiden välille ovat jo rakentuneet, kertoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen. Kuva: Ilkka Loikkanen

Hallitusohjelmaneuvottelut jatkuvat tänään Säätytalolla hallituksen muodostaja Petteri Orpon, kok. johdolla. Edessä on toinen varsinainen neuvottelupäivä.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen seuraa suurella mielenkiinnolla, miten Kuntaliiton tavoitteet menevät läpi. Ykköstavoitteena on edelleen kuntakokeilujen lisääminen.

–Olemme tehneet aktiivista vaikuttamistyötä viime syksystä alkaen. Tapasimme kaikkien puolueiden edustajia ja keskustelimme heidän kanssaan eduskuntavaalitavoitteista.

Kokoomuksen lisäksi hallitusneuvotteluihin osallistuvat perussuomalaiset, ruotsalainen kansanpuolue sekä kristillisdemokraatit. Kuntaliitto toimitti neuvottelijoille eilen arviot omien hallitusneuvotteluehdotustensa vaikutuksista julkiseen talouteen.

Mainos–Emme ole esittämässä valtavia, uusia rahoitussummia, vaan pikemmin pyrimme tekemään ehdotuksia, jotka lisäisivät elinvoimaa, ja esitämme kokeiluja, jotka toisivat säästöjä. Olemme Kuntaliitossa tiedostaneet hyvin selvästi valtion taloudellisen tilanteen.

Kokeilut kirjattu neuvotteluorganisaatioon

Tiistaina valtioneuvoston sivuilla julkaistiin hallitusneuvottelujen neuvotteluorganisaatio. Siitä käy ilmi, että neljä neuvottelijaa pohtii valtioneuvoston johtamiseen, dataan ja mittareihin sekä kokeiluihin ja hallinnon digitalisaatioon liittyviä kysymyksiä.

–Olen hyvin iloinen, että kokeilut ja hallinnon digitalisaatio on kirjattu hallitusneuvotteluiden rakenteeseen. Se kertoo siitä, että neuvottelijoilla on halua lähteä kokeilemaan asioita uudella tavalla, Karhunen toteaa.

Hän toivoo, että neuvottelijat ovat kuunnelleet herkällä korvalla valtiovarainministeriön budjettiosaston ajatuksia julkisen talouden tehostamisesta.

–Budjettiosasto on todennut selvästi, että kuntien valtionosuuksia ei pitäisi leikata, ellei jotain tehtäviä oteta pois. Kunnat eivät pysty toimimaan, ellei rahoitus ole kunnossa.

Mitä tehtäviin tulee, Kuntaliitto tavoittelee työrauhaa sekä kunnille että hyvinvointialueille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Karhunen sanoo ei kaikille tehtävänsiirroille.

Toiveissa väljyyttä palveluiden järjestämiseen

Karhunen arvioi, että Kuntaliiton asiantuntijat alkavat ensi viikolla saada hallitusneuvottelijoilta pyyntöjä tulla kuultavaksi.

–Ne kertovat siitä, mitä asioita hallitusneuvotteluissa käsitellään. Epävirallisia yhteydenottoja meidän asiantuntijoihimme on jo ollut ja heiltä on pyydetty taustamateriaaleja.

Viime hallituskaudella päätetty TE-uudistus kaipaa Karhusen mukaan vielä täsmennyksiä ja korjauksia ennen kuin se tulee voimaan vuoden 2025 alussa.

–Toivoisin, että hallitusohjelmaan ei kirjata liian pitkälle meneviä kategorisia rajoituksia, jotka rajoittavat liikaa kuntien vapautta järjestää TE-palvelut, Karhunen sanoo.

Sama toive koskee myös kuntien oikeutta järjestää perusopetuksen palvelut. Karhusen mielestä hallitusohjelman tulisi antaa kunnille mahdollisuus itse organisoida perusopetus.

Aihesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*