Kokkola on Suomen maakuntakeskuksista kovin verottaja. Suomen Veronmaksajien selvityksen mukaan Kokkolassa keskituloinen palkansaajaperhe joutuu maksamaan vuodessa veroja lähes 2700 euroa enemmän kuin Helsingissä.

Kokkolassa malliperheen verotaakka olisi kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöverot huomioiden 17 036 euroa, kun helsinkiläisen malliperheen verotaakka olisi 14 339 euroa. Suurin selittävä tekijä verokuormalle on kunnallisveroprosentti, jonka Kokkola nosti vuodenvaihteessa 21,75 prosenttiin. Helsingissä veroprosentti on 18,50.

Maakuntakeskuksista Kokkolan jälkeen kireimpiä verottajia maakuntakeskuksista ovat Seinäjoki ja Kajaani. Kevyimpiin verottajiin lukeutuvat Helsingin ohella Turku ja Tampere. Toisaalta suurissa kaupungeissa asuminen muuten on pienempiä maakuntakeskuksia kalliimpaa.

Veronmaksajain Keskusliiton selvityksessä on vertailtu kunnallisia veroja Manner-Suomen kunnissa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajien ekonomisti Leena Savolainen.

Jämijärvellä verot korkealla

Kun vertaillaan pelkkää tuloverotusta kaikissa Manner-Suomen kunnissa, kireintä verotus on vuonna 2017 Jämijärvellä. Siellä keskipalkkainen perhe maksaa 4 525 euroa enemmän tuloveroja kuin kaikkein lievimmin verottavassa Kauniaisissa. Esimerkkiperhe maksaa tänä vuonna tuloveroja Kauniaisissa yhteensä 23 929 euroa ja Jämijärvellä 28 455 euroa. Näissä luvuissa on siis mukana kunnallisveron ja kirkollisveron lisäksi valtiovero, Yle-vero ja sova-maksut, joiden yhteenlaskettu osuus laskelmissa on 11101 euroa.

Kireiden verottajien kärkijoukkoon kuuluvat kuluvana vuonna Jämijärven ohella Honkajoki, Karijoki, Vimpeli, Savonlinna ja Hankasalmi. Kevyimpiä verottajia ovat puolestaan Kauniaisten lisäksi Espoo, Helsinki, Eurajoki, Vantaa ja Naantali.

Kuntaverovertailu 2017 aineisto Veronmaksajien sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*