Ylioppilaslakki
Vaikka ylioppilaslakki irtoaisi, niin lukiossa puutteelliseksi jääneet perustaidot voivat kostautua jatko-opinnoissa. (Kuva: Anni Lindgren)

Suomalaisen koulutusjärjestelmän ongelmat eivät näy ainoastaan perusopetuksessa ja ammattikoulutuksessa, vaan myös lukioissa kaivataan lisää tukea opiskelijoille. Lukiolaisten Liiton mielestä oppimisen tuen kokonaisuudistus on välttämätön. Opetus- ja kulttuuriministeriön tuoreessa virkanäkemyksessä peräänkuulutettiin oppimisen tuen kokonaisuudistuksen toteuttamista varhaiskasvatuksesta korkea-asteelle.

-Kun tavoitteena on nostaa nuorten korkeakoulutettujen määrää, on ihan välttämätöntä pitää kaikki kyydissä mukana. Jos lukiossa hankitut perustaidot jäävät vajaiksi, ei ole myöskään valmiuksia pärjätä korkeakouluopinnoissa, muistuttaa Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Ella Siltanen.

Viime syksynä julkaistussa Lukiolaisbarometrissa kolmasosa lukiolaisista koko tarvitsevansa lisää tukea opintoihin ja yli 60 prosenttia vastanneista koki opiskelun henkisesti raskaaksi.

Eniten tuen tarvetta oli niillä lukiolaisilla, joilla äidinkieli ei ollut suomi tai ruotsi. Tuen tarvetta kasvatti myös huoltajan alhaisempi koulutustaso. Oppimisvaikeuksista kärsivistä lukiolaisista lähes puolet kaipasi lisätukea opiskeluun.

Liiton mielestä erityistä huomiota uudistuksessa tulisi kiinnittää niihin tilanteisiin, joissa nuori siirtyy esimerkiksi perusopetuksesta toisen asteen opintoihin. Tutussa ja turvallisessa peruskoulussa tukea on voinut olla riittävästi, mutta toiselle asteelle siirtymisen myötä nuori on voinut jäädä tyystin ilman tukea.

Myös työnsä osaamilla ammattilaisilla on suuri merkitys opintojen edistymisessä. Osalla lukioista on ollut ongelmia löytää päteviä ammattilaisia opetustyöhön ja oppilaiden tueks

-On tärkeää, että erityisopettajilla on aikaa lukiolaisten tukemiseen arjessa, mutta tämä ei toteudu tällä hetkellä. Siksi tarvitsemme lukioihin lisää erityisopettajia ja tarpeeseen pohjautuvan erityisopettajamitoituksen. Myös aineenopettajia tulee ohjeistaa ja kouluttaa oppimisen tuen toteuttamisesta, Siltanen vaatii.

MainosJatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*