Olav Jern, Siv Sandberg ja Markku Andersson keräävät ainekset kuntien ja maakuntien edunvalvonnan tiekarttaan.

Kaupunkineuvos Markku Andersson, maakuntaneuvos Olav Jern ja tutkija Siv Sandberg on kutsuttu Kuntaliiton perustamaan selvitysryhmään, jonka tehtävänä on tutkailla kuntien ja maakuntien tulevaisuutta järjestönäkökulmasta.

Selvitysryhmä kartoittaa helmikuun loppuun 2017 mennessä Kuntaliiton jäsenten, kumppaneiden ja keskeisten sidosryhmien näkemyksiä siitä, miten kuntien ja maakuntien edunvalvonta, kehittäminen ja asiantuntijapalvelut tulee järjestää maakuntauudistuksen toteuduttua.

Selvitysryhmän puheenjohtaja Markku Andersson pitää tulevaisuuden kuntien ja maakuntien edunvalvonnan järjestämistä saman katon alla haastavana, muttei mahdottomana.

-Kovin erilaisia elementtejä tässä ollaan saman sateenvarjon alle sovittamassa, kun mukaan on tulossa entisiä valtio-pohjaisia toimijoita, maakuntien liittoja, kuntia ja kuntataustaisia yhteisöjä. Liikkeellä on myös erilaisia pelkoja siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, Andersson pohtii.

Tiekartta tulevaisuuteen

Selvityksen pohjalta hahmotellaan alustava tiekartta Suomeen soveltuvasta mallista kuntien ja maakuntien järjestölliseksi tulevaisuudeksi.

-Nyt suunnitellaan sellaista tulevaisuutta, josta meillä ei vielä ole tarkkaa tietoa. Toivottavasti sote- ja maakuntauudistus syntyvät, mutta ratkaisuun on vielä kohtuullinen matka hiihdettävänä eduskunnassakin, Markku Andersson arvioi.

-On kuitenkin järkevää miettiä näitä asioita jo etukäteen, eikä vasta sen jälkeen, kun eduskunta on päätöksensä tehnyt. Ja toivottavasti hallitus ottaa meidän selvityksestä oppia ja päättää asiat siten, kuten me tulemme ne esittämään, Markku Andersson naurahtaa.

 

Avatar
Pekka Moliis
pekka.moliis@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*