Koronavirus on pistänyt kunnissa mielikuvituksen töihin, kun on pohdittu turvallisia tapoja hoitaa pakolliset kokoustamiset. Kontiolahden kunnanvaltuuston kokous järjestetään tänään maanantaina kunnantalon pihamaalla.

-Kyseessä on ylimääräinen kokous, jossa asiana on hallintosäännön muuttaminen niin, että jatkossa valtuusto voi kokoontua myös sähköisesti, kunnanjohtaja Jere Penttilä kertoo.

Vaikka kunnanvaltuusto sananmukaisesti onkin päätöksenteossa ihan pihalla, niin normaalit kokousrutiinit hoidetaan jämptisti.

-Kokouksen arvokkuudesta pidetään kiinni. Jokaiselle valtuutetulle on merkitty omat paikka ja kokous muutenkin viedään läpi normaaliin tapaan. Halusimme muuttaa hallintosääntöä ja tässä tilanteessa katsoimme parhaaksi pitää kokouksen ulkona, kun juuri muita asioita ei ole listalla, Penttilä toteaa.

MainosAivan ainutlaatuinen ulkona pidettävä kunnanvaltuuston kokous ei ole. Pikaisen netin selailun perusteella ainakin Porin ja Kankaanpään suunnalla on 2010-luvun alussa kokoustettu valtuuston toimesta SuomiAreenalla ja kauppatorilla.

Illaksi Pohjois-Karjalaan on luvattu puolipilvistä ja kokouksen alkaessa lämpömittarin pitäisi olla vielä plussalla.

Loppulasku huolettaa

Pohjois-Karjala on vielä säästynyt pahimmalta korona-aallolta. Kunnan arjessa muutokset ovat kuitenkin merkittäviä.

Mainos-Työntekijöille on suositeltu etätöiden tekemistä niiden osalta, joille se on mahdollista. Kunnantalon ovet ovat lukossa ja aika hiljaista täällä on ollut. Meillä on kouluissa yli 2000 lasta ja heistä vain 65 on tällä hetkellä lähiopetuksessa, kunnanjohtaja kertoo.

Myös Kontiolahdella mietitään koronan antamia taloudellisia iskuja kuntataloudelle.

-Kunnan tuloista yli puolet kertyy verotuloista, joten väistämättä tämä tulee vaikuttamaan kunnan tuloihin. Lyhyellä tähtäimellä voi tulla jotain pieniä säästöjäkin, mutta pitkällä tähtäimellä verotuloennusteet ovat todella huolestuttavia. Lisämenoja kertyy jatkossa myös sitä kautta, kun terveydenhuollossa jää nyt hoitojonoissa olevia ihmisiä koronan takia hoitamatta, Jere Penttilä arvioi.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*