Kuva: Pixabay
Koronaviruksen pysäyttämisessä on rokotuksia odotellessa ratkaisvat viikot, muistutetaan Satakunnan kampanjassa.

– Tämä on mennyt ihmisillä tunteisiin. Emme ole olleet etsimässä syyllistä vaan haluamme, että jokainen huolehtisi asiansa kuntoon.

Näin kommentoi Huittisten markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Helena Kaitanen viestien ryöppyä, joka alkoi kaupungissa koronatapausten määrän ryöpsähdettyä nopeasti.

Media siteerasi tartuntamäärien noustua kaupungin edustajia, joiden mukaan tartuntataudeista vastaavan lääkärin määräämää karanteenia oli rikottu. Karanteenissa olleet olivat kaupungin ylilääkäri Tiia Levosen mukaan muun muassa pitäneet karanteenibileitä.

– Kuulimme bileistä useista eri lähteistä. Meidän kuului muistuttaa, ettei karanteenimääräyksiä saa rikkoa, Kaitanen kertoo.

Karanteenin rikkojat syyllistyvät terveydensuojelurikkomukseen, josta voi seurata enintään kolmen kuukauden vankeus tai sakkorangaistus.

Kaupunki julkaisi vilkkaan keskustelun seurauksena tiedotteen, jossa se vastasi viestintänsä kyseenalaistamiseen ja todenperäisyyden epäilyihin.

– Tietoomme on saatettu jäljitystyön ja näytteenoton yhteydessä usealta eri henkilöltä, että karanteeneja on rikottu. Kevein perustein ja pelkkien epämääräisten huhujen perusteella emme tiedota, vaan tarkkaan harkiten ja riskit punniten, tiedotteessa mainittiin.

– Velvollisuutemme oli nopeasti tiedottaa asiasta, jotta karanteenirajoitusten merkitys ymmärrettäisiin. Tehtävämme on myös reagoida etukäteen, jotta epidemia saadaan rajattua mahdollisimman nopeasti.

”Nyt teroitamme asiat yhä selvemmin”

Huittisten hallintojohtaja Sami Ylipihlaja sanoo, että vaikka keskustelu sosiaalisessa mediassa velloi, kaupunki pidättäytyi menemästä siihen mukaan. Kaupunki ohjasi hakemaan asiallista tietoa omilta verkkosivuiltaan.

Kun tartuntatapauksia ja altistumisia Huittisissa tulee, ylilääkäri tekee selväksi, kuinka silloin tulee toimia. Jos häneltä saatuja ohjeita ei suostuta noudattamaan, toimenpiteitä harkitaan tapauskohtaisesti.

– Parasta on, että kun ihmisiä asetetaan karanteeniin, tartuntataudeista vastaava ylilääkäri käy asiat läpi jokaisen ihmisen kanssa erikseen. Jos tilanne on aiemmin kuitattu muutamalla lauseella, nyt teroitamme tämän kunnolla, jotta asiat menevät varmasti perille.

Ylipihlaja pohtii, että ilmeisesti tilanteen vakavuus on nyttemmin ymmärretty, sillä tartuntatapauksia on ollut tällä viikolla harvakseltaan.

Leviämisen ratkaisevat viikot

Huittinen kuten Satakunnan muutkin kunnat ja terveysviranomaiset ovat haastoivat kaikki satakuntalaiset keskiviikkona Pysy perhepiirissä -kampanjaan.

Kampanjaidean isä, johtajaylilääkäri Petteri Lankinen huomauttaa kampanjan tiedotteessa, että käsillä ovat viruksen leviämisen pysäyttämisen kannalta aivan ratkaisevat viikot.

─ On ymmärrettävää, että ihmiset alkavat turtua jatkuviin ohjeisiin ja suosituksiin, mutta nyt pitäisi vielä jaksaa sinnitellä ja jos mahdollista vielä tarkentaa omia toimintatapoja turvallisemmiksi.

Avatar
Kirsi Riipinen
kirsi.riipinen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Olen ihmetellyt korona karanteenia,on vapaaehtoinen ja pakollinen.
  Julkaistaanko jossain tieto kuka karanteeniin on määrätty
  Suurella mediarummutuksella mainostettu koronavilkku taitaa olla alkuhuuman jälkeen vaipunut unholaan eikä se kerro jos naapuri tai työkaveri olisi karanteenissa.
  Vai ilmoitetaanko ja mihin asiasta
  Kuka valvoo karenteenin pysyvyyden ja mitä tekee jos epäsosiaalinen,alaikäinen tai muistisairas karkailee,vrt hatkalapset.
  Lukitaanko ovi tai asennetaanko jalkapanta?

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*