Ammattiin valmistuneiden nuorten siirtymät työmarkkinoille vaikeutuivat koronan myötä. Kuva: Timo Aalto

Korona-aika on ollut monille nuorille vaikea, selviää Diakonissalaitoksen Vamoksen vuosi 2020 -raportista. Viime vuoden aikana nuorten työttömyys kasvoi ja moni opiskelija siirtyi itseohjautuvaan etäopetukseen. Ammattiin valmistuneiden nuorten siirtymät työmarkkinoille takkuilivat ja jo sovittuja kesätöitä peruttiin.

Diakonissalaitoksen Vamos tarjoaa kokonaisvaltaista tukea ja intensiivistä valmennusta 16–29-vuotiaille työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille. Tarkoituksena on muun muassa ehkäistä nuorten syrjäytymistä.

Korona näkyi Vamosin toiminnassa yhtäältä apua tarvitsevien nuorten määrän kasvuna ja toisaalta palvelussa päättäneiden lukumäärän laskuna. Vamos tavoitti aiempaa enemmän nuoria, mutta työ- ja opintopoluille oli yhä vaikeampi päästä.

Vamos toimii kolmellatoista paikkakunnalla ympäri Suomea. Yhteensä sen valmennukseen osallistui viime vuonna 1 845 nuorta, joista 1 300 oli uusia. Nuorista 741 lopetti palvelussa. Heistä 47  prosenttia jatkoi työ- ja koulutuspoluille.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



– Vuonna 2020 on havaittavissa, että siirtymät työ- ja koulutuspoluille ovat vaikeutuneet, ja esimerkiksi nuorten työttömyys on voimakkaasti lisääntynyt. Tämä näkyy myös Vamoksen tuloksissa, joiden mukaan työhön ja koulutukseen siirtyneitä oli vähemmän kuin edellisenä vuonna ja uusia nuoria enemmän, sanoo Vamoksen johtaja Terhi Laine tiedotteessa.

Polarisaatio kasvoi

Viime vuosi eroaa lähimenneisyyden talouskriiseistä: nuoret olivat koronakriisin alkaessa jo valmiiksi hyvin polarisoitunut ryhmä. Osalla nuorista meni hyvin ja pienellä osalla erittäin huonosti.

Kahtiajako näyttää pahentuvan koronan myötä. Kaikkein heikoimmassa asemassa oleville nuorille suunnatussa Vamos-toiminnassa koronavuoden vaikutus on näkynyt selvästi.

Tuen tarve lisääntyi loppuvuotta kohti, ja vaarana onkin, että polarisaatio syvenee, kun meneillään oleva terveyskriisi hellittää.

Lue lisää:

Terhi-Anna Wilskan kolumni: Nuoret kärsivät eniten

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*