Kuntien rahoitusvastuita toimeentulotuen ja työmarkkinatuen osalta on tarpeen muokata, jos maakunta- ja sote-uudistus toteutuu. (Pixabay)

Kuntien rahoitusvastuu työmarkkinatuessa on puolitettava ja toimeentulotuen rahoitusvastuu poistettava kokonaan. Siinä Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskisen viesti maan hallitukselle. Koskinen nosti kissan pöydälle Hämeenlinnassa tiistaina Kanta-Hämeen maakuntatilaisuudessa.

Jari Koskinen muistutti, että työmarkkinatuen rahoitusvastuulla on suora yhteys kunnan tuleviin elinvoima-, koulutus- ja hyvinvointitehtäviin.

-Kunnille työllisyyden edistäminen on veto- ja elinvoimatekijä, joka vaikuttaa kunnan verotulojen kasvun kautta suoraan myös tulopohjaan. Kuntien ja maakuntien on jatkossa voitava sopia keskenään työllisyydenhoidon työnjaosta, vastuista ja velvoitteista alueellaan, Koskinen esitti.

Perustoimeentulon osalta Koskinen on valmis luopumaan kokonaan kuntien rahoitusvastuusta. Kun tulevaisuudessa vastuu toimeentulotuesta on maakunnilla ja Kelalla, niin olkoon myös rahoitusvastuu samalla suunnalla.

-On kaavailtu, että toimeentulotukiyhteistyö siirtyy maakuntien ja Kelan väliseksi sosiaalihuollon palvelujen siirtyessä maakuntiin. Kunnalla ei ole roolia tässä yhteistyössä, koska se ei enää voi, eikä saa osallistua sosiaalihuollon palvelujen tuottamiseen tai järjestämiseen.

-Tällä hetkellä kuntien rahoitusosuus perustoimeentulon kustannuksista on viisikymmentä prosenttia. Ei ole perusteltua, että kuntien kuuluisi tulevaisuudessa osallistua kustannuksiin, itse tehtävän poistuttua kunnilta, huomauttaa toimitusjohtaja Jari Koskinen.

Toistaiseksi maakunta- ja sote-uudistuksessa ei ole tehty päätöksiä siitä, millä tavoin perustoimeentulotuen ja työmarkkinatuen rahoitusvastuut jakautuvat uudistuksen voimaan tulon jälkeen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*