Jari Koskinen pelkää kaksinkertaista valmistelutyötä, jos sote-järjestämislaki ja maakuntalaki eivät pian valmistu lausuntokierrokselle.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen kiittää maakuntia sote-valmistelussa tehdystä yhteistyöstä. Osa on jo toteuttanut tai toteuttamassa maakunnallista sote-mallia ja osassa suunnitellaan parhaillaan alueelle sopivaa mallia. Koskisen mukaan erilaisille toteutustavoille on tarvetta.

– On mahdollista, että yksi malli ei riitä. Tällöin on syytä pohtia sitä, millaiset variaatiot täydentäisivät toisiaan. Pääkaupunkiseudulla tätä jo selvitetään, sanoi Koskinen puhuessaan Kuntaliiton ja Etelä-Karjalan liiton kuntapäivässä Lappeenrannassa tiistaina.

Hän muistutti Etelä-Karjalan hyvistä kokemuksista.

– Etelä-Karjalasta on hyvä hakea oppia sote-uudistuksen seuraaviin vaiheisiin, sillä täällä on jo kokemusta perusterveydenhuollon, sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiosta.

Mainos– Eksoten esimerkki osoittaa, että pitkäjänteisellä, määrätietoisella työllä ja hyvällä johtamisella saadaan tuloksia niin toiminnan kuin taloudenkin näkökulmasta, Koskinen sanoi.

– Onnistunut yhteistyö mahdollistaa asteittaisen etenemisen. Rakenteellisia uudistuksia tarvitaan ja eteneminen on tärkeää, mutta tärkeintä on tehdä toimivia uudistuksia. Eksoten kaltaisista onnistuneista esimerkeistä kannattaa ottaa oppia.

Koskinen vaati myös, että sote-järjestämislaki ja maakuntalaki olisi pikaisesti saatava lausuntokierrokselle. Muutoin hän näkee riskiksi kaksinkertaisen valmistelutyön, sillä sote-uudistuksen valmistelu etenee hänen mukaansa vauhdikkaasti vaikka lopullisista linjauksista ei ole vielä tietoa.

MainosJatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Avatar Jonotusajat pois ja laatu ylös säätämällä laki sanoo:

  Vuoteen 2018 mennessä aloittaa vapaaehtoisesti sosiaali- ja terveyspiirin kuntayhtymä tai perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon yhdistävä kuntayhtymä (lähes) jokaisessa sairaanhoitopiirissä.

  Perustuslaki ei ole este perustaa kuntayhtymä.

  Lain säätäjän on noudatettava rahoitusperiaatetta.

  Vuoden 2017 alkuun mennessä tarvitaan Sipilän/eduskunnan säätämät lait, joilla poistetaan jonot erilaisiin kiireettömiin palveluihin julkisessa palveluissa Etelä-Karjalassa ja muissa itsehallinnollisissa kuntayhtymissä.

  Kun laatu on säädetty laissa, niin perustuslain mukainen yhdenvertaisuus ja yksilöiden perusoikeudet toteutuvat sekä kuntayhtymä Eksotessa että muissa 19 kuukauden sisällä oma-aloitteisesti aloittavassa kuntayhtymässä:

  — perustuslain tarkoittama julkinen rahoittaja-järjestäjä-tuottaja.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*