Tuore ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok., on allekirjoittanut päätöksen Kotkaan perustettavasta uudesta kansallisesta kaupunkipuistosta.

Grahn-Laasonen kehuu puistossa yhdistyvän joki- ja meriluonto sekä teolliseen kehitykseen ja linnoitus- ja puolustushistoriaan kuuluva rakennusperintö.

Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu itäisen Suomenlahden merialueita, keskustan puistoja ja rakennettuja kortteleita sekä Kymijoen rantoja Korkeakoskelle ja Siikakoskelle asti. Kansallisen kaupunkipuiston pinta-ala on noin 2400 hehtaaria.

– Suomen kansalliset kaupunkipuistot ovat herättäneet myös kansainvälisesti kiinnostusta, joten Kotka varmasti saa tästä uutta vetovoimaa, Grahn-Laasonen sanoo.

MainosKotkan kaupunginjohtajan Henry Lindelöfin mukaan kaupunkipuisto tuo näkyväksi pitkän historian, josta kotkalaiset voivat olla ylpeitä.

– Kaupunkipuisto antaa hyvän lähtökohdan tehdä virkistysreiteistä entistä kiinnostavampia. Kaupunkipuiston tarinoita voidaan käyttää koululaisten tutustuttamiseen omaan paikallishistoriaansa. Puisto tulee näkymään myös matkailumarkkinoinnissa. Puistostatuksella on merkitystä, kun alueen kehittämiskohteiden rahoituksesta päätetään. Viime kädessä on silti kaupungin omasta aktiivisuudesta kiinni, kuinka paljon se hyötyy, Lindelöf sanoo.

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on Suomen seitsemäs kaupunkipuisto. Muut ovat Hämeenlinnassa, Heinolassa, Porissa, Hangossa, Porvoossa ja Turussa. Verkostoa on tarkoitus laajentaa vielä muutamalla kaupungilla. Eurooppalaisen puistoperinteen verkosto (EGHN) valitsi Suomen kansallisten kaupunkipuistojen verkoston voittajaksi suurten viheralueiden ja konseptien sarjassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*