Lukion, ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön järjestäjäverkkoa koskeva lakiesitys keräsi runsaasti lausuntoja, kertoo hallitusneuvos Virpi Korhonen.

– Yhteenvetoa ei vielä ole, mutta useimmat tuntuvat ymmärtävät lakiuudistuksen tarkoituksen eli järjestäjien toimintaedellytysten parantamisen.

Vuoden 2017 alusta kaikki koulutuksen järjestämisluvat uudistetaan ja kaikkien koulutuksen järjestäjien taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset arvioidaan.

– Se voi tarkoittaa myös järjestäjien määrän vähentymistä esimerkiksi fuusioitumisten tai päällekkäisten toimintojen karsimisen myötä. Sama järjestäjä voi järjestää koulutusta useammassa toimipisteessä.

Taustalla on hallituksen rakennepoliittinen ohjelma.

Perustelujen mukaan uudistuksen päämäärä on uudistaa koulutuksen rakenteita ja saada koulutuksen vähentyvät voimavarat entistä vaikuttavampana ja tuottavampaan käyttöön.

Korhosen mukaan lausunnoissa ei ole tullut esiin yllätyksiä.

– Tietysti eri tahojen näkemykset tulevat niissä esiin.

Uudistuksen on määrä tulla voimaan 2017 alusta.

 

Opiskelumahdollisuus kotoa käsin

 

Kuntaliitto korostaa lausunnossaan, että koko ikäluokan koulutus pitää turvata niin että jokaisella perusopetuksen päättävällä nuorella on tosiasialliset mahdollisuudet opiskeluun kotoaan käsin.

Kuntaliitto pitää tärkeänä, että paikallisella tasolla on riittävä päätösvalta koulutuksessa ja että laissa määritellään järjestämisluvankriteerit niin selkeästi, että hakijat voivat arvioida hakemuksensa edellytykset ja toimittaa riittävät selvitykset.

Kuntaliitto katsoo myös, että uudistuksesta ei saa seurata kunnille ja kuntayhtymille ylimääräisiä kustannuksia tyhjilleen jäävistä kiinteistöistä tai niidenluovuttamisesta.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*