Keskisuomalaisen tekemän selvityksen mukaan valinnanvapauskokeilu ei ole innostanut ihmisiä vaihtamaan sote-palvelujen tuottajaa odotetulla tavalla julkiselta sektorilta yksityiselle. Viidestä kokeilualueesta ainoastaan Hämeenlinnassa on vaihtanut yli kymmenen prosenttia väestöstä palveluntuottajaa.

Alueittain katsottuna verkkaisinta valinnanvapauden hyödyntäminen on lehden mukaan ollut Keski-Uudellamaalla, jossa vaihtajia on vain 1,5 prosenttia. Jyväskylässä vaihtajia on ollut alle neljä prosenttia. Tampereella ja Ylä-Savossa ollaan noin kahdeksassa prosentissa.

Alueiden sisälläkin suuria eroja

Alueittain palvelujen vaihtamiseen on vaikuttanut suuresti julkisen sektorin lääkäripalvelujen saatavuus. Vastaavasti kaikilla kokeilualueilla ei ole välttämättä kokeilun alussa edes ollut riittävää yksityistä palvelutuotantoa, jotta vaihtaminen olisi ollut mahdollista ja järkevää. Näin on tilanne esimerkiksi Ylä-Savossa. 

-Eniten valinnanvapautta on käytetty Kiuruvedellä, jossa 22 prosenttia eli 1800 kuntalaista on vaihtanut yksityiselle puolelle. Siellä on kärsitty useamman vuoden ajan lääkärivajeesta ja se on näkynyt hakeutumisena yksityiselle sektorille. Iisalmessa valinnanvapautta on käyttänyt vajaat neljä prosenttia kuntalaisista, kertoi Kuntalehden kesäkuussa haastattelema Ylä-Savon valinnanvapauskokeilun projektipäällikkö Laura Vuorensola.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kiuruvedellä vaihtajien määrä on kasvanut edelleen kesän aikana. Tällä hetkellä yli neljännes kuntalaisista on vaihtanut julkiselta sektorilta yksityiselle. Iisalmessa vaihtajia on 3,9 prosenttia, Sonkajärvellä 2,8 ja Vieremällä 1,3.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*