KT:n Markku Jalonen kiistää ehdottomasti Talentian väitteet palkkakartellista. (Kuva: Liisa Takala)

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry julkaisi tiistaina tiedotteen, jossa se epäili sote-valmisteluun liittyvää laajaa palkkakartellia. Asia nousi keskusteluun viikonloppuna, kun Hufvudstadsbladet uutisoi Itä-Uudenmaan kuntien sopineen, etteivät ne kilpaile keskenään sosiaalityöntekijöiden palkoilla.

Talentian tiedotteen mukaan myös Pohjois-Savossa on hyväksytty Kunta- ja hyvinvointialuetyönajan palkannostokielto. KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen kiistää väitteet jyrkästi.

-KT kiistää ehdottomasti, että mitään palkkakartellia tai palkannostokieltoa on olemassa. Jokainen työnantaja vastaa omasta palkkapolitiikastaan. He ovat Talentiassa tulkinneet asioita omista lähtökohdista, Jalonen toteaa Kuntalehdelle.

Keskustelua käytävä

Markku Jalonen pitää luonnollisena, että kautta aikojen suurimman kuntakenttää koskevan muutoksen edellä kunnat ja hyvinvointialueita valmistelevat väliaikaishallinnot käyvät keskustelua myös henkilöstön palkkauksesta ja työehdoista.

-On päivänselvää, että luovuttavat työnantajat ja hyvinvointialueiden väliaikaishallinto käyvät työehtoihin ja palkkauksiin liittyvistä seikoista keskustelua. Tässä on kyseessä niin valtava henkilöstön siirto, että se on välttämätöntä. Mistään palkkakartellista tässä ei missään nimessä ole kyse, Jalonen painottaa.

-KT:n ohjeistus on ihan selvä: Voimassa olevia työ ja virkaehtosopimuksia ja paikallisia järjestelmiä on noudatettava, Markku Jalonen jatkaa.  

Talentia tuomitsee ohjeistuksen

Talentian mukaan Kunta- ja hyvinvointityönantajan ohjeistus voi olla työehtosopimuksen vastainen. Ohjeistuksen voi nähdä asettavan velvoitteen olla korottamatta palkkoja paitsi harkinnanvaraisten lisien, myös tehtäväkohtaisten palkkojen osalta.   

 -Pidämme Kunta- ja hyvinvointityönantajan ohjeistusta tuomittavana ja katsomme sen rikkovan työehtosopimuksen periaatteita. Näyttää vahvasti siltä, että KT ohjeistaa nyt siihen suuntaan, että työehtosopimuksen määräyksiä ei saisi käyttää vapaasti palkan määrittämiseen, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio arvioi järjestönsä tiedotteessa.   

Porvoo toimii itsenäisesti

Porvoon kaupunki painotti heti maanantaina julkaisemassa tiedotteessa Itä-Uudenmaan tilannetta koskien, että kaupunki päättää itsenäisesti omista palkkajärjestelmistään eikä pyri vaikuttamaan muiden työnantajien palkkajärjestelmiin.

-Kunnilla on kuitenkin yhteiset yleissitovat työ- ja virkaehtosopimukset, joten on luonnollista, että palkkajärjestelmät muistuttavat toisiaan eikä palkkatasoissakaan ole huomattavia eroja, kaupungin nettisivuilla todetaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hoitoala menettää vauhdilla työntekijöitään bussikuskeiksi, kaupan henkilökuntaan ja mihinkä muuhun työhön hyvänsä, jossa työn vaativuus vastaa palkkatasoa. Jalosen pitäisi ymmärtää, ettei palkkojen korotusta hoitohenkilökunnalle voi välttää, jos aiotaan pitää sairaalat toiminnassa ja vanhukset hyvässä hoidossa. Hoitohenkilökunnan työ on raskasta, usein kolmivuorotyötä ja vaatii korkean tason osaamista yhä enemmän ja enemmän. Työoloihin pitää myös tulla parannuksia niin, että sijaiseksikin löytyy tulijoita.

  2. Osaamisen aliarvostaminen on tätä päivää. Aiemmin osaamista kehitettiin eikä karsinoitu tiukasti vajaakäytölle. Terveyskeskuksissa lääkäreiden osaaminen käy myös vajaateholla, sillä kaikki ammattikäyttöön tarkoitetut laitteet ym on siirretty laajemman osaamisen laitoksiin. työn mielekkyys kärsii jos ei voi tehdä ammattiaan vastaavaa työtä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*