Rakennustyöt puukoulun työmaalla ovat jo alkaneet. Rungon rakentaminen käynnistyy loppuvuodesta. (Kuva: Kuhmon kaupunki)

Kuhmossa ei ole jäänyt puuhun panostaminen pelkkien puheiden asteelle. Kaupunkiin rakennettavan uuden Tuupalan koulun kantaviin rakenteisiin käytetään CLT-elementtejä (cross laminated timber), jotka ovat massiivista ristiinliimattua puuta.

Tuupalan koulu on Suomen ensimmäinen CLT-rakenteinen koulu. Kouluun tulee massiivipuurakenteita kaikkiaan yli 5000 neliömetriä.

Puukoulun kustannusarvio liikkuu yli kymmenessä miljoonassa eurossa ja koulun on tarkoitus ottaa ensimmäiset oppilaansa vastaan ensi syksynä. Uuden koulun pääurakoitsija on Rakennusliike Kuona Oy.

Paikallista osaamista

CLT-Elementit toimittaa oman kaupungin Oy Crosslam Kuhmo Ltd. Mittavan referenssikohteen nouseminen omalle paikkakunnalle miellyttää myös paikallista yrittäjää.

Mainos-Pitkällä aikavälillä tavoitteemme on kasvaa kansainväliseksi toimijaksi. Tuupalan kaltainen kansainvälisen tason referenssi on yksi perusedellytys kasvussa ja työpaikkojen luomisessa. Tulevaisuudessa voimme tuoda ulkomaiset vieraamme omalle kylälle tutustumaan maailmanluokan kohteeseen, toteaa Crosslam Kuhmon toimitusjohtaja Juha Virta.

Kaupunki uskoo puuhun

Kuhmon kaupunki on toiminut parinkymmenen vuoden ajan paikallisten puutuoteyritysten kehityskumppanina, aluksi Kainuun Puualan kehityskeskuksen ja kymmenen vuotta Woodpoliksen voimin.

-Tämä on merkittävä asia Kuhmon puutuoteteollisuuden historiassa. Kuhmolaiset lapset saavat koulun valmistuttua käydä koulua terveellisessä, puurakenteisessa koulussa, jonka rakennusmateriaaleista tärkein tulee Kuhmon ja lähialueen metsistä. Paikallisen ja Suomen ensimmäisen CLT-tehtaan valinta vauhdittaa koko metsäklusterin tuotantoketjua ja tarjoaa työtä kuhmolaisille, kaupunginjohtaja Eila Valtanen arvioi.

 

Mainos 

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*