Pekka Granqvistin hoitamassa museossa on hyllykaupalla laadukkaita mysteerikuvia. Kuva: Tommy Pohjola.

Pekka Granqvistilla on käsissään aarre. Kymmenet fotoalbumit kertovat arjesta ja elämästä kaikissa Suomen kunnissa.

Sitä paitsi. Nyt ei puhuta 1800-luvun lopun oikeasti arkeologisista valokuvista, vaan 1990-lukua ja 2000-luvun laiffia kuvaavista otoksista.

Kirpputorilta muutama vuosi sitten löytyneisiin kansioihin liittyy eräs kummallisuus: Kuka valokuvasi ja miksi?

Pekka Granqvistin käsissä on aarre. Mutta. Kuka nämä kaikki kuvat on ottanut? Kuva: Tommy Pohjola.

– Havaitsin joistakin valokuvista, että niissä esiintyy sama asuntovaunu ja myöhemmin myös asuntoauto. Soitin viranomaisille rekisterikilvistä, mutta eihän niin vanhat tiedot enää olleet tallessa, sanoo Pekka Granqvist.

Kuvaaja siis todennäköisesti kiersi Suomea asuntovaunulla. Kuvista näkee, että vuodenaikojakin on kierretty. Nimi hukassa, siis. Kuten myös vastaus kysymykseen miksi?

– Arvaan, että kyseessä on ollut harrastus. Ilmeisen vakava sellainen. Valokuvat ovat hyvässä järjestyksessä. Kuvien kehittämiseen ja albumeihin liimaamiseen on käytetty aikaa ja vaivaa. Valokuvatakin henkilö on osannut.

Faktori Pekka Granqvist jäi Kuntaliitosta eläkkeelle vuonna 2009. Edelleen hän huolehtii Kuntatalossa Helsingin Kalliossa sijaitsevasta museosta. Valokuva-albumit ovat osa museon kokoelmaa, johon sisältyy kaikenlaisia härpäkkeitä, kyniä, viirejä, puhelimia, astiastoja ja tuhkakuppeja, niin vanhoja kirjoja että ne saa avata vain valkoiset hansikkaat kädessä, sekä kirjoituspöytiä ja muita huonekaluja. Tietenkin on myös sähkökäyttöinen pyyhekumi.

Muutaman päivän kuluttua, Kuntamarkkinoilla 18.9-19.9.2024, museon ovet ovat auki.

– Tervetuloa! Täällä voi käväistä, vaikka varsinaisen ohjelman ja iltatärskyjen välillä. Ehkä joku tunnistaa valokuvaajan.

Missä tämä museo sijaitsee? Seuraa opastusta Kuntatalolla Helsingin Kalliossa. Henkilökunta auttaa. Kuten tekee Pekka Granqvist itse.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*