Mies lähetteli herjaavia sähköpostiviestejään laajalla jakelulla. Omasta mielestään hän hoiti poikansa asioita normaaliin tapaan, mutta käräjäoikeus oli toista mieltä.

Kainuun käräjäoikeus on antanut tuomion jutussa, jossa käsiteltiin Puolangan kunnan työntekijöiden ahdinkoa. Joukko koulu- ja sosiaalipuolella työskennelleitä naisia sai sanallisesti kimppuunsa kunnassa asuvan isän, jonka pojan asioiden hoitoon naiset olivat työssään joutuneet puuttumaan.

Käräjäoikeus totesi miehen syyllistyneen kolmeen törkeään kunnianloukkaukseen, kahteen kunnianloukkaukseen, julkisrauhan rikkomiseen ja vammantuottamukseen. Lisäksi oikeus totesi miehen syyllistyneen kahdessa törkeässä kunnianloukkaus-tapauksessa myös pahoinpitelyyn, sillä pitkään jatkunut kiusaaminen oli aiheuttanut työntekijöille henkisiä vammoja.

Törkeän kunnianloukkauksen ja pahoinpitelyn kriteerit käräjäoikeus katsoi täyttyneen koulun rehtorin tapauksessa. Nainen oli aloittanut koulun rehtorina, kun hänen edeltäjänsä oli uupunut isän lähettämän viestitulvan ja painostuksen alla talvella 2019. Rehtorin ominaisuudessa hän oli joutunut vastaamaan isän perättömiin syytöksiin koulua ja sen henkilökuntaa koskien.

Koska viestintä oli ollut todella runsasta ja loukkaavaa, niin hän oli saanut lopulta aluehallintovirastolta ohjeistuksen siitä, ettei piinaajaan asiattomiin viesteihin ei tarvitse vastata. Näin ollen hän oli vastannut vain niihin tiedosteluihin, jotka olivat asiallisia. Jatkuvan viesti- ja haukkumisrumban alla rehtori oli sairastunut ja joutunut turvautumaan terveydenhoitohenkilöstön apuun.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Samoin kävi opettajalle, joka opetti tuomion saaneen miehen poikaa. Reilun vuoden aikana hän joutui rajun painostuksen kohteeksi. Naista halventavia sähköposteja lähetettiin laajalla jakelulla jopa naapurikuntia myöten. Mies lähetti myös paikalliselle medialle tiedotteen, jossa mustamaalasi naisen tekemisiä opettajana.

Myös tässä tapauksessa käräjäoikeus katsoi jatkuvan solvaamisen aiheuttaneen uhrille pahoinpitelyn kaltaisia vammoja. Mies tuomittiinkin maksamaan poikansa entiselle opettajalle kaikkein kovimmat korvaukset eli oikeudenkäyntikulujen kanssa kaikkiaan yli 24 000 euroa.

Miehen uhreja olivat myös kunnassa työskennellyt erityisopettaja, sosiaalityöntekijä, sivistyslautakunnan jäsen ja joukko luvattoman kuvaamisen ja kohtuuttoman kielenkäytön kohteeksi joutuneita nelosluokan oppilaita. Kaikkiaan mies tuomittiin maksamaan erilaisia korvauksia uhreilleen noin 36 500 euroa. Lisäksi käräjälaskua kasvattavat uhrien yli 34 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Vuonna 1962 syntynyt kainuulaismies tuomittiin teoistaan viiden kuukauden vankeustuomioon, joka muutettiin 150 tunnin yhdyskuntapalveluksi. Oikeudessa mies kiisti syyllistyneensä tekoihin, vaan kertoi hoitaneensa asioita kuntaan päin normaaliin tapaan. Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*