Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom (vas.) ja kehittämispäällikkö Sini Sallinen esittelivät uuden tutkimuksen Kuntapuheenjohtajapäivillä Kuopiossa. (Kuva: Tiina Ojutkangas)

Kunnanjohtajaan kohdistuvat epäluottamustilanteet ovat viime vuosina yleistyneet ja niiden syntymisprosessit ovat nopeutuneet. Pitkäänkin kunnassa toimineen kunnanjohtajan epäluottamusprosessi voi alkaa ja päätyä kunnanjohtajan eroamiseen nopeasti, jopa alle vuodessa. Myös uuden kunnanjohtajan epäluottamus voi johtaa kunnanjohtajan nopeaan eroamiseen, selviää Kuntaliiton torstaina julkaisemasta uudesta selvityksestä ”Kunnanjohtajat kiirastulessa”.

Luottamuspulan syyt voivat johtua yksittäisen henkilön, kuten kunnanjohtajan tai jonkun muun, toiminnasta, puolueiden valta-asetelmien muutoksista, roolien ja prosessien epäkohdista. Toimintaympäristön muutokset ja haasteet ovat niin suuria, että se asettaa kovia vaateita luottamushenkilötyölle.

Usein epäluottamus ei pohjaudu vain yhteen syyhyn, vaan se rakentuu useista eri syistä ja niiden yhteen kietoutumisesta.

– Usein perimmäinen juurisyy ei ole kunnanjohtajan toiminnassa, mutta niinkin voi joissakin tapauksissa olla, toteaa Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sini Sallinen Kuntaliiton tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Myös kunnanjohtaja voi menettää luottamuksen luottamushenkilöihin ja ehdottaa itse eroamista johtajasopimuksen perusteella.

– Erityisen tärkeää on satsata valtuustokauden alkuun sekä niihin tilanteisiin, kun kunnanjohtaja on vaihtunut, korostaa Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom

Kuntaliiton mukaan luottamushenkilötyön vaatimukset ovat tänä päivänä kovat, ja niistä selviytymistä voidaan tukea luottamushenkilöiden keskusteluilla ja kunnan omilla toimintakulttuurin kehittämishankkeilla tai esimerkiksi ulkopuolisten koulutuksilla ja asiantuntijapalveluilla.

Kuntaliiton tekemä selvitys pohjautuu muun muassa noin 40 kunnanhallitusten puheenjohtajien ja kunnanjohtajien yksilö- tai ryhmähaastatteluihin sekä Kuntajohtajien työhyvinvointikyselyn 2022 tuloksiin.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kunnissa tulisi pitäytyä selvässä roolijaossa: viranhaltijat valmistelevat, luottamushenkilöt päättävät ja viranhaltijat vastaavat päätösten toimeenpanosta.

    Luottamushenkilöiden ei tule juosta monenlaista loukkaantujien ja mielensäpahoittajien perässä, vaan sallia kuntajohtajalle se operatiivinen johtajuus, joka hänelle lain mukaan kuuluu.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*