Kymmeneen eri tietojärjestelmään on toteutettu avoimet rajapinnat, jotka auttavat esimerkiksi rakennusvalvonnan, ympäristötietojen, opaskartan ja asemakaavoituksen aineistojen suoran ja ajantasaisen hyödyntämisen muissa palveluissa ja kuntalaisten asioinnissa.

– Tämä on merkittävä käytännöllinen avaus aitoon sähköiseen palveluun. Teknisen sektorin keskeiset prosessit virtaviivaistuvat, kun järjestelmät saadaan keskustelemaan keskenään, sanoo Kuntaliiton maankäyttöinsinööri Matti Holopainen.

Kuntien rakennetun ympäristön sähköisten palvelujen projektia (KRYSP) ovat toteuttaneet yhteistyössä valtiovarainministeriö, Kuntaliitto sekä 200 suurinta kuntaa. Päättymässä olevan projektin tuotokset hyödyntävät suoraan yli neljää miljoonaa suomalaista, kun kunnat ottavat toteutukset käyttöön.

Teknisten rajapintatoteutusten avulla kunnan teknisen sektorin keskeiset prosessit voidaan kytkeä asiakkaan, esimerkiksi rakennusliikkeen tai sähköisiä tietopalveluja tarjoavan yrityksen tietopalvelujärjestelmiin. Kunnan ylläpitämiä tietoja ja esimerkiksi kartta-aineistoja voidaan hyödyntää ajantasaisesti ilman välikäsiä ja viivettä.

– Tiedon välittämisen kustannukset alenevat ja samalla kunnan palvelutaso paranee, Holopainen sanoo.

Projektissa on myös laadittu yhteiset sähköisten asiointipalveluiden määrittelyt, jotka on julkaistu Kuntaliiton suosituksena. Niiden pohjalta kunnat voivat kilpailuttaa ja hankkia palvelujen käytännön toteutukset.

– Näin varmistetaan, että kunnat ja muut organisaatiot voivat järjestää yhtenäisiä, kunnan tuottamilla paikkatiedoilla tuettuja sähköisiä asiointipalveluita, jotka helpottavat palveluiden käyttöä kansalaisten ja ammattilaisten keskuudessa. Yhteinen suositus edistää ja tehostaa yritysten investointeja asiakkaiden tarpeita vastaavaan tuotekehitykseen.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä