Riihimäellä asuva Jukka Jalonen juhlatunnelmissa vuoden 2022 maailmanmestaruuden varmistuttua Tampereella. (Kuva: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto)

Maailmanmestaruuteen yltäneen Suomen jääkiekkomaajoukkueen pelaaja Marko ”Mörkö” Anttila on Lempäälän kunnan oma poika. Näin Anttilaa on kuvailtu kunnan tiedotteessa, jossa kerrotaan kiekkotähden nimikkopuiston perustamisesta Lempäälän Innilään MM-kullan kunniaksi. Puiston työnimi on Mörkö-perhepuisto.

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö kertoo, että valmistelut puiston perustamiseksi tehtiin jo ennen mestaruuden varmistumista. Vaikka luottamusta Suomen miesten mestaruuteen siis riitti, niin kunnanjohtaja seurasi finaaliottelun televisiolähetystä Kanadaa jännityksen vallassa. Suomi kaatoi Kanadan 4-3 Lempäälän naapurissa Tampereella pelatun loppuottelun.

– Uskottiin, että menestystä tulee. Jälleen koko kisojen ajan näki, miten iso persoona Marko Anttila on.

Pelaajat rentoutuivat Lempäälässä

Anttila valaa tulevaisuuden toivoa ympärilleen. Herrasmies, joka tekee ahkerasti töitä. Näin kunnanjohtaja luonnehtii Lempäälän jättinä tunnettua Anttilaa.

Hänen toimintaansa seurataan kunnassa. Lempäälässä syntynyt Anttila on ollut tuttu näky kunnassa sijaitsevassa jäähallissa vuosien varrella, Rämö vahvistaa.

– Hän käy jäähallilla treenaamassa.

Anttilalla on mökki järvimaisemissa Lempäälässä. Siellä osa maajoukkueen pelaajista latasi akkujaan myös MM-kisojen aikana, kun oli vapaata.

Lempäälän lempeä jätti on halunnut edistää omilla toimillaan asioita noin 24 000 asukkaan kunnassa.

Jäähallin vieressä kulkee Marko Anttilan ja toisen jääkiekkoilijan, Jenni Hiirikosken, mukaan nimetty Kapteenienkatu, ja nuoria urheilijoita tuetaan heidän saavutustensa kunniaksi perustetusta Kapteenien rahastosta. Rämö kertoo, että Suomen miesten tuoreen MM-kullan seurauksena rahastoon pannaan lisää jaettavaa.

– Marko Anttila on osallistunut nuorten palkitsemiseen Lempäälässä.

Tällä kertaa Lempäälän näkyvin kunnianosoitus maailmanmestaruudesta on kuitenkin edellä mainittu Mörkö-perhepuisto.

Tähän nimikkopuistoon rakennetaan esteetön polku, jonka reitille tuotetaan luonnonmateriaaleja hyödyntävänä taidehankintana hahmoja, jotka yhdistävät kulttuurin, seikkailun sekä luonnon.

Hankkeeseen etsitään paikallisia yhteistyökumppaneita ja suunnittelussa ovat mukana myös Lempäälän päiväkotien ja koulujen lapset. Alueella on valmis nuotiopaikka, huussi ja puuvaja.

19 kuntaa tapetilla

Lempäälän kunta ei ole ainoa, jossa on tunnettu pelaajan synnyinpaikkakunnan kautta erityistä yhteyttä Suomen maailmanmestaruuteen.

Kuntaliiton maanantain tviitissä kerrottiin onnittelujen lomassa, että uudet maailmanmestaripelaajat ovat kotoisin eri puolilta Suomea, kaikkiaan 19 eri kunnasta.
Pelaajien synnyinpaikkakuntiin kuuluvat Lempäälän lisäksi Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Muurame, Nivala, Noormarkku, Oulu, Parkano, Pori, Rauma, Toijala, Tornio, Turku, Vantaa ja Ylivieska.

Mitä vielä voisi antaa?

Pelaajat eivät ole Suomen ainoita sankareita. Esimerkiksi Riihimäellä syntynyt ja kaupungissa asuva Jukka Jalonen johdatti Leijonat MM-kultaan päävalmentajana.

Jalonen on kokenut saaneensa erinomaisesti kaikkea mahdollista Riihimäen kaupungilta jo aiemmista voitoistaan. Näin hän vastasi, kun päävalmentajalta kysyttiin asiasta Radio Suomipopin Aamulypsy-ohjelmassa.

– Olen ihan tyytyväinen siihen, mitä Riihimäki on minulle antanut. Jollekin muulle pitäisi alkaa antaa enemmän, Jalonen kertoi radiohaastattelussa.

Esimerkiksi Riihimäen keskeisimmällä paikalla sijaitseva puisto nimettiin vuoden 2019 MM-kullan jälkeen Jukka Jalosen puistoksi.

Kultaluotsin juhlapäivä vielä auki

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riku Bitter (kok) kertoi tiistaiaamuna, että Jukka Jalosen palkitsemisesta on jo puhuttu.

– Tämä aihe oli esillä kaupunginhallituksessa.

Kokouksessa päätettiin, että myös suoraan Jalosen kanssa käydään keskusteluita sopivasta palkitsemistavasta. Samalla katsotaan sopivaa aikaa juhlalle, jonka kaupunki on järjestämässä kultaluotsin kunniaksi, Bitter kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*