Kuntaliitto ryhtyy kevään aikana valmistelemaan pelisääntöjä siitä, miten kuntahallinnossa tulee suhtautua kuntiin kohdistuvaan edunvalvontaan.

Vastikään valmistui ehdotus valtion virkamiesten eettisistä ohjeista ja muun muassa karenssiajasta johtavan virkamiehen siirtyessä yksityiselle sektorille.

Myös kuntalain kokonaisuudistuksen tueksi halutaan saada ohjeita käytännön tilanteisiin.
 
– Eri tahot pyrkivät vaikuttamaan kuntien päätöksentekoon muun muassa kaavoituksen ja hankintojen yhteydessä. Tasapuolisuuden ja esteellisyyden säädökset ovat selkeät, mutta yksittäistapauksiin tarvitaan toimintaohjeita, sanoo Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.
 
Mäki-Lohiluoma muistuttaa, että kunnat ovat usein riippuvaisia ulkopuolisten tahojen tuottamasta tutkimustiedosta vähäisten omien resurssien takia.

– Tällöin pitäisi pystyä kuitenkin varmistumaan tiedon luotettavuudesta ja riippumattomuudesta.
 
– Kuntajohtamisen ja sektoriasiantuntemuksen kokemukselle on kysyntää yksityisellä sektorilla. Pelisääntöjen tulisi olla selkeät silloin, kun siirrytään ostajan roolista myyjän puolelle. Toisaalta ei pidä tehdä liian vaikeaksi joustavaa urakehitystä, Mäki-Lohiluoma korostaa.
 
Lue myös:


Kuka määrää kaapin paikan kunnan yhtiössä?


HS: Heidi Hautala toivoo Kuntaliitolta lobbauksen pelisääntöjä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*