Juuan päättäjät olisivat olleet valmiita antamaan Siun sotelle enemmän pelimerkkejä ensimmäiselle toimintavuodelle. Nyt kunnassa pelätään palvelujen katoamista. (Kuva: Ville Miettinen)

Pohjois-Karjalan sote-palveluista vuoden vaihteesta lähtien vastaava Siun Sote meinaa tehdä yhden sortin maailmanennätyksen. Tarkoituksena on käynnistää täysin uusi organisaatio palveluja heikentämättä ja entistä vähemmällä rahalla. Osa kunnista olisi ollut valmis hieman suurempaan maksuosuuteen.

Omistajakuntien määrittelemä muutosprosentti Siun soten vuoden 2017 talousarviolle on -0,7 prosenttia kuluvan vuoden kustannusennusteesta. Lähtökohtana laskennalle on ollut valmisteluvaiheessa määritelty 1,2 prosentin kustannusten kasvu, josta on miinustettu kilpailukykysopimuksen vaikutukset.

Juuka, Rääkkylä ja Lieksa olisivat olleet valmiita antamaan uudelle organisaatiolle enemmän rahaa evääksi.

-Onhan tämä taloudellisesti meidän kunnalle kevyempi, mutta tiukka talousraami tulee aiheuttamaan säästöpaineita organisaatiolle ja me pelätään sen näkyvän palvelujen alasajona. Olisimme halunneet antaa Siun sotelle hieman enemmän pelivaraa palvelujen järjestämiseen, toteaa Juuan kunnanjohtaja Markus Hirvonen.

-Minulla on yhdeksän vuoden kokemus sairaanhoitajapuolelta ennen opiskelua näihin hommiin. Tunnen sitä kautta terveydenhuoltopuolen hyvin ja tiedän, ettei siellä ole nopeita säästöjä saavutettavissa. Siellä tulee vain hitaita säästöjä, jos niitäkään. Sen takia raamin olisi pitänyt olla ensimmäisenä vuonna väljempi, Hirvonen painottaa.

Samoilla linjoilla on myös pienen ja sinnikkään Rääkkylän kunnanjohtaja Tuula Luukkonen.

-Raami on liian tiukka. Se tietää sitä, että säästöjä joudutaan hakemaan henkilöstöstä, palveluista ja toimitiloista. Kun sote siirtyy aikanaan maakunnille, niin kertyneet alijäämät tulevat kunnille maksuun, harmittelee Luukkonen.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*