Kunnissa ei kaivata uusia tehtäviä – pienet kunnat kiirehtivät sote-uudistusta
Kunnissa ei kaivata enää uutta taloudellista painolasti hallituksen kaavailemien uusien tehtävien muodossa. Korona ja kuntatalouden synkät näkymät ovat riittävä painolasti. (Kuva: PIXABAY)
Hoitajamitoitus, hoitotakuun kiristäminen ja oppivelvollisuusiän nostaminen ovat asioita, joille kunnissa ei hurraata huudeta. Kuntaliiton tuoreen kyselyn mukaan kunnat kokevat palveluvelvoitteiden laajenemisen ja suunnitellut uudet tehtävät turhan haastaviksi nykyisessä koronatilanteessa. Selvä enemmistö kunnista katsoo, että kuntien nykyisiä tehtäviä ja velvoitteita tulisi vallitsevassa tilanteessa päinvastoin karsia.
-Kuntien näkemyksen mukaan nyt ei ole sopiva aika lisätä kuntien työtaakkaa eikä taloudellista rasitusta uusilla tehtävillä tai velvoitteilla. Kunnissa toivotaan työrauhaa toimivien hyvinvointipalveluiden palauttamiseksi, toteaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.
-Mielenkiinnolla odotamme syksyn budjettiriihtä. Oppivelvollisuusiän nostaminen on lausuntokierroksella ja hoitajamitoitus on edennyt jo eduskuntaan. Kyselyyn vastanneilla kunnilla on selkeä käsitys siitä, ettei valtionkaan rahat tule ilman hillitöntä velanottoa riittämään näiden uusien tehtävien hoitamiseen, Karhunen jatkoa.
Myös kansallisten kehittämishankkeiden käynnistämiselle suurin osa kunnista kääntää peukalon alaspäin. Kehityshankkeisiin ei enää korona- ja talouskurimuksessa painivissa kunnissa voimat riitä. Tosin poikkeus hankehommistakin löytyy.
-Koronakriisi on osoittanut, että digitalisaatiohankkeet ovat järkeviä ja niihin kannattaa panostaa. Sen sijaan tavallisia pieniä soten kehittämishankkeita vetävät ihmiset ovat nyt muissa töissä, eivätkä ennätä hankkeita pyörittää, Minna Karhunen huomauttaa.
Sote-uudistuksesta eri mieltä
Jos kuntakyselyyn vastanneet olivat melko lailla yksimielisiä uusien velvoitteiden vastaanotosta, niin pienten ja suurten kuntien välille saatiin eroja, kun kyselyssä päästiin vastaamaan sote-uudistuksen valmistelun jatkamiseen liittyviin kysymyksiin.
Yli 100 000 asukkaan kunnissa esitetään valmistelun keskeytystä, siitä luopumista tai jotain muuta vaihtoehtoista toimintatapaa. Monet suurista kaupungeista vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon laajasta kokonaisuudesta itsenäisesti ja ovat halukkaita myös jatkamaan tässä roolissa.
Pienemmillä kunnilla tilanne on päinvastainen. Maakunnallisen kuntayhtymän tai sote-kuntayhtymän kautta sote-palveluja asukkailleen hankkivat kunnat kannattavat eniten uudistuksen valmistelun jatkamista jo alkuperäisen suunnitelman mukaisesti tai nopeutetulla aikataululla.
Selkeä tilannekuva tarpeen
Kuntaliiton suorittamassa kyselyssä tiedusteltiin myös kuntien kantaa tehdä koronakriisin talousvaikutuksista valtion ja kuntien yhteinen selvitys. Kaksi kolmesta kunnasta katsoo, että valtion ja kuntien yhteinen selvitys koronakriisin vaikutuksista kunta- ja aluetalouteen sekä elinkeinorakenteeseen tulisi käynnistää välittömästi.
– Kunnilla on sekä osaamista että halukkuutta osallistua tähän työhön yhdessä valtion kanssa ja Kuntaliitto on mielellään tätä yhteistyötä koordinoimassa, toteaa Kuntaliiton yhteysjohtaja José Valanta.
Kyselyyn vastanneista 163 kunnasta neljä kymmenestä piti hyvinä mahdollisuuksiaan suunnitella akuutin koronakriisin yli meneviä pidemmän aikavälin kehittämistoimia ja uusia elinvoimaa edistäviä ratkaisuja. Tätä työtä varten kunnat tarvitsevat yhteistä tilannekuvaa koronakriisin vaikutuksista.
Tuloksista tarkemmin Kuntaliiton sivuilla
Ainoa mitä pienille kunnille voi tehdä on niiden lopettaminen. Soteuudist7ksen jälkeenhän niille, kuten isoillekin kunnille, jää lähinnä laulua ja leikkiä.
Voi tätä jatkuvaa valitusta. Mitä varten kunta on olemassa? Ei tosiaankaan kunnanjohtajaa varten, vaan kuntalaisia varten. Onko niin, että vanhusten inhimillinen hoito on kuntien mielestä painolasti? Tai syrjäytymisen ehkäiseminen toisen asteen koulutuksella? Minusta sellaiset kunnat joutaa lopettaa, joille tärkeintä on mahdollisimman pieni toiminta kuntalaisten parhaaksi. Päättäjänä surettaa lukea tuollaista tekstiä.