Terveysaseman työntekijöitä ulkosalla
Sovittelulautakunnan sovintoehdotus ei kelvannut hoitajajärjestöille. Kunta-alan työriitaan on etsitty ratkaisua pian neljä kuukautta. Kuva: Riikka Hurri

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat hylänneet sovittelulautakunnan kunta-alan työehtokiistaan eilen tiistaina tekemän sovintoehdotuksen.  

– Lautakunta ei ymmärtänyt hoitajapulan vakavuutta ja vaikutuksia. Toistan, että emme tee huonoa sopimusta. Meillä ei ole kiire, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa. 

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan hoitajien luottamus päättäjiin ja työnantajiin on rikkoutunut pahasti vanhuspalvelukriisin, koronan ja kuluneen kevään seurauksena. 

– Tilannetta ei voi korjata ilman uskottavaa pelastusohjelmaa hoitoalalle. Tällaista kokonaisuutta lautakunnan ehdotus ei sisältänyt, vaan oli jopa yllättävän heikko hoitajien kannalta. Ehdotuksesta välittyy hoitajien aliarvostus, Paavola sanoo. 

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Järjestöt päättivät samalla joukkoirtisanoutumisen toteuttamisesta. Tehyläisten osalta se tulee kohdistumaan ensi vaiheessa erikoissairaanhoitoon ja superilaisten puolelta kotihoitoon.

Joukkoirtisanoutumisiin on tarkoitus ryhtyä aikaisintaan, kun kuntasektorin muut työehtosopimukset on sovittu ja viimeistään hyvinvointialueille siirtyvää sote-henkilöstöä koskevan liikkeenluovutuksen jälkeen, ellei asiassa sitä ennen saavuteta sopua.

Kolme neljästä hyväksyi

Muille osapuolille sovintoehdotus olisi kelvannut. Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n valtuuskunta hyväksyi ehdotuksen pitkän keskustelun jälkeen. 

– Sopimuksella turvattaisiin työrauha ja kansalaisten hyvinvointipalvelut kolmeksi vuodeksi. Sovintoehdotus on kallis, mutta yhteiskuntarauhan vuoksi olemme työnantajina valmiita toimimaan vastuullisesti, toteaa KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen

Myös Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO olisi ollut valmis pistämään nimet paperiin. Toiminnanjohtajan Maria Löfgrenin mukaan palkkaohjelma kuntasektorin kaikille kuudelle sopimusalalle oli JUKOlle neuvotteluissa kynnyskysymys. 

– Palkkaohjelma mahdollistaa matalan palkkatason korjaamisen ja sovittelulautakunnan ehdotus olisikin tältä osin vastannut JUKOn tavoitteita. 

Ammattiliitto Jytyn valtuusto ja JHL:n edustajisto hyväksyivät nekin sovintoehdotuksen. Liitot muodostavat yhdessä yhden kunta-alan pääsopijajärjestöistä, Julkisen alan unioni JAUn.

– Sopimustoiminta on kompromisseja, ja lopputulos kirpaisee yleensä jonkin verran jokaista osapuolta. Täydellinen esitys ei ollut, mutta sellainen, jonka kanssa olisimme pystyneet elämään, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo.

Sopimusneuvotteluissa henkilöstöä edustaa kolme kunta-alan pääsopijajärjestöä: JUKO, JAU sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE. Vastapuolella on työnantajaa edustava Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Lisätty 11.5. kello 15.15 ammattiliitto Jytyn puheenjohtajan Jonna Voiman kommentti sekä viimeinen kappale sopimusneuvotteluiden osapuolista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*