Tuolit nostettu pulpeteille luokassa
Peruskouluja suljetaan lakon ajaksi eri puolilla Suomea. (Kuva: Pixabay)

Kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvottelujen työkiistan jatkumisen vaikutukset kasvavat merkittävästi tiistaina, kun kunta-alan lakko on alkamassa kymmenessä kaupungissa. Lakon on määrä päättyä ensi viikon maanantaina.

Lakko koskee tiettyjä julkisia palveluita kymmenessä kaupungissa, jotka ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Rovaniemi ja Kauniainen.

Sinettiä lakon toteutumiselle aseteltiin jo viime viikolla, kun sovittelulautakunta kertoi, että sillä ei ole toistaiseksi edellytyksiä sovintoehdotukseen. Osapuolet ovat erityisesti palkkauksen ja palkkausjärjestelmien kehittämisen osalta yhä kaukana toisistaan, lautakunta ilmoitti.

Turun kaupungin opetusjohtaja toivoi sopuratkaisua

Turun kaupunki tiedotti maanantaina puolenpäivän jälkeen vielä mahdollisesta lakosta, jonka aikana kaupungin työntekijöitä on pois töistä laajasti kaikista palveluista.

Kaikki Turun peruskoulut ovat kiinni, eikä aamu- ja iltapäivätoimintaa tai kerhotoimintaa järjestetä. Turun kaupungin kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen suhtautui lakkoa edeltäneenä päivänä maltillisesti tulevaan.

Hän painotti, että vielä maanantaipäivänä oli tieto lakon alkamisesta ja sen mukaan jatketaan toimia.

– Tämä tilanne on ollut kohtuullisen pitkään tiedossa. On toivottu, että jonkinlaiseen sopuratkaisuun olisi jo päästy.

Puhelin ei ole pirissyt taukoamatta

Turun kaupungilla on varhaiskasvatuksen ja opetuksen puolella noin 30 000 asiakasta, Jalonen laskee. Hän on saanut verrattain vähän palautetta lakkotilanteesta.

– Palautteen antajat on laskettavissa yhden käden sormilla.

Peruskoulun oppilaille järjestetään mahdollisuus kouluruokailuun lähikoulussa lakosta huolimatta. Ruokailemaan voi halutessaan mennä lähimpänä kotia olevaan kouluun. Kuljetuksia ruokailuun ei pystytä järjestämään.

– Ruokapalveluhenkilöstö on normaalisti töissä. Lähtökohta kouluruokailujen järjestämiselle on siis kohtuullisen hyvä. Se tuo jonkin verran haasteita, kun ei ole tarkkaa käsitystä, kuinka paljon ruokapalveluita aiotaan käyttää.

Opettajien tilanteet vaihtelevat

Lukiot ovat kiinni, mutta lakkoon osallistumaton opettaja voi järjestää opetusta ja informoi siitä suoraan opiskelijoille, Jalonen vahvistaa.

– Noin joka kymmenes lukion opettaja ei kuulu liittoon. Työntekijöiden järjestäytymisaste ammattiopetuksen puolella on jonkin verran suurempi.

Turun ammatti-instituutissa osa tunneista pystytään järjestämään lähi- tai etäopetuksena, vaikka koulutalot ovatkin pääsääntöisesti kiinni.

Lakon tarkkoja vaikutuksia ei tiedetä

Lakon aikana varhaiskasvatuksen toimipisteet ovat pääosin suljettuja ja asiakasmaksut hyvitetään näiltä osin, Turun kaupunki tiedottaa.

Mahdollinen lakko vaikuttaa moniin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin hidastamalla toimintaa ja asioiden käsittelyä. Lakon tarkat vaikutukset eivät ole vielä tiedossa, Turun kaupungin tiedotteessa muistutetaan.

Toteutuessaan lakko sulkee vapaa-ajan palveluiden toimipisteitä Turussa.
Kaikki kirjaston toimipisteet ovat kiinni, eivätkä kirjastoautot kulje. Lähikirjastojen omatoiminen käyttö ei ole mahdollista.

Tiedotteessa huomautetaan myös lakon vaikutuksista joukkoliikenteeseen. Linjoja operoivan Turun Kaupunkiliikenne Oy:n kuljettajat osallistuvat JHL:n lakkoon.

Lakon taustalla ovat eri ammattijärjestöt eli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Ammattiliitto Jyty sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Lakon piirissä on yhteensä yli 81 000 palkansaajaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*