KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle ensi vuoden helmikuussa. Kuva: Liisa Takala

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n viittaa tiedotteessaan Helsingin Sanomissa julkaistuun kirjoitukseen ja korostaa tekevänsä itsenäisesti päätökset uudesta toimitusjohtajasta.

– Helsingin Sanomat julkaisi 7.9. kirjoituksen otsikolla Hallitus pitää hoitajien palkankorotuksia liiallisina – nyt se puuttuu asiaan, KT:n tiedotteessa kerrotaan.

– Kirjoituksessa (HS-analyysi) tuotiin esiin, että Elinkeinoelämän keskusliitossa EK:ssa on tyytymättömyyttä kunta- ja hyvinvointialan palkkaratkaisuun 2022–2025. Tämä tyytymättömyys on ollut jo pitkään yleisesti tiedossa. Samassa kirjoituksessa sanotaan, että nykyisen toimitusjohtajan tilalle halutaan ”kovempi luu”.

KT tuomitsee jyrkästi ulkopuolisten tahojen yritykset puuttua KT:n tulevan toimitusjohtajan valintaan.

Samoin se nostaa esiin, että julkisuudessa levitetään virheellistä tietoa KT:n toimitusjohtajan valintaan liittyvistä näkemyksistä.

– KT:n toimitusjohtajan valitsee KT:n hallitus, ja se tekee päätöksensä täysin itsenäisesti. Tällaiset spekulaatiot tai jopa vaikutusyritykset toimitusjohtajan valintaan voi lopettaa saman tien. KT:n toimitusjohtajaa ei valitse EK, eivätkä puolueet, sanoo KT:n hallituksen puheenjohtaja Ari Korhonen tiedotteen mukaan.

Puheenjohtaja Ari Korhonen muistuttaa, että kunta- ja hyvinvointialan työmarkkinaratkaisu 2022–2025 syntyi keväällä 2022 poikkeuksellisissa kriisioloissa.

Taustalla olivat kunta-alan työmarkkinahistorian laajimmat yhteiskuntavaaralliset työtaistelut ja pitkittyneet tuloksettomat sovintoesitykset.

Sovintoesityksen teki työ- ja elinkeinoministeriön nimeämä sovittelulautakunta, jossa oli mukana edustus työnantaja- ja palkansaajataustaisista henkilöistä sekä TEM:stä ja VM:stä.

Korhonen korostaa, että silloinen KT:n hallinto hyväksyi lopulta sovittelulautakunnan esityksen yksimielisesti, vaikka tuolloinkin KT:n päätöksentekoon yritettiin vaikuttaa ulkopuolelta.

Lisäksi KT:n tiedotteessa huomautetaan, että poikkeuksellinen ratkaisu toi kunta- ja hyvinvointialalle Suomen pisimmän työrauhan ja turvasi suomalaisten yhteiskunnan ydinpalvelut.

– Se kavensi myös naisten ja miesten välistä palkkaeroa koko yhteiskunnan tasolla. Ratkaisu antoi työnantajille mahdollisuudet uudistaa palkkausjärjestelmiä ja edistää paikallista sopimista kohdentamalla palkankorotuksia paikallisten työnantajien tarpeiden mukaan.

– Kunta- ja hyvinvointialan työnantajat ovat vastuussa kansalaisten hengestä ja terveydestä myös työtaisteluiden oloissa. Alalla on Suomen pahin työvoimapula, mikä uhkaa kansalaisille tärkeitä hyvinvointipalveluita.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle ensi vuoden helmikuussa.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*