Valtio maksaa jatkossa kunnille laskennalliset korvaukset pakolaisista ilman erillistä hakemusta. Laskennallinen korvaus maksetaan pakolaisten ohjauksen, neuvonnan ja muun kotoutumista tukevan toiminnan järjestämisestä.

Kotoutumislain muutos vahvistettiin presidentin esittelyssä torstaina. Laki tulee voimaan toukokuun alussa.

Lakimuutoksen jälkeen kunta saa korvauksen kuukausittain jälkikäteen. Muutos koskee jo huhtikuun korvausta, joka maksetaan toukokuussa.

Kunnan pitää edelleen hakea laskennalliset korvaukset takautuvasti ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskukselta eli KEHA-keskukselta maaliskuun loppuun ulottuvalta ajalta.

Korvausten saaminen edellyttää sopimusta ELY-keskuksen kanssa

Korvauksia maksetaan, jos kunta on laatinut kotouttamisohjelman ja tehnyt sopimuksen pakolaisten vastaanottamisesta ELY-keskuksen kanssa.

Korvaus on seitsemän vuotta täyttäneen henkilön osalta 2 300 euroa vuodessa ja alle seitsemänvuotiaan osalta 6 845 euroa vuodessa.

Korvausta maksetaan pakolaiskiintiössä hyväksytyistä henkilöistä neljältä vuodelta ja turvapaikkamenettelyn kautta tulleista kolmelta vuodelta.

Automaattinen maksatus ei koske ennen 1.1.2016 perheenyhdistämisen perusteella maahan saapuneita eikä heitä, jotka ovat saaaneet oleskeluluvan ihmiskaupan uhriksi joutumisen perusteella. Näissä tapauksissa kunta hakee korvauksen edelleen jälkikäteen.

Muiden korvausten maksukäytännöt säilyvät ennallaan. Muita korvauksia ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon erityiskustannukset, tulkkauskustannukset ja kunnan maksama toimeentulotuki.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*