Se oli syrjintää! Vammaisen lukiolaisen koulumatkojen omavastuu oli moninkertainen terveisiin verrattuna.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on puuttunut tapaukseen, jossa kunnan perusturvalautakunta ei suostunut kohtuullistamaan vammaisen lukiolaisen koulumatkojen hintaa terveiden tasolle. Opiskelijalle oli myönnetty lukio-opiskelua varten vammaispalvelulain mukaisina kuljetuspalvelumatkoina palvelu, josta hänen omavastuuosuutensa oli noin 200 euroa kuukaudessa.

Samaan aikaan muut lukiota käyvät opiskelijat saivat matkakuluihin Kelan koulumatkatuen, jolloin heidän omavastuunsa kuukaudessa oli noin enintään 43 euroa. Koulumatkatukea ei voi saada, jos koulumatkaan saa tukea jonkin toisen lain nojalla.

Vammaisopiskelija oli hakenut kotikunnaltaan omavastuuosuuden kohtuullistamista. Kunnan perusturvalautakunta ei kuitenkaan tähän suostunut.

Päätöksen laillisuutta selvittänyt hallinto-oikeus katsoi perusturvalautakunnan toimineen asiassa yhdenvertaisuuslain 8 §:n 2 momentin syrjintäkiellon vastaisesti, kun se oli katsonut, ettei opiskelijalla ollut oikeutta omavastuuosuuden kohtuullistamiseen. Kunnalta tässä tilanteessa edellytettäviä mukautuksia ei ole pidettävä kunnan kannalta suhteettomina tai aiheuttavan kohtuutonta rasitetta ottaen huomioon lukio-opintojen lyhyt määräaikaisuus.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus oli asiaa ratkaistessaan hankkinut yhdenvertaisuusvaltuutetun lausunnon. Asiaa palaa takaisin kunnan perusturvalautakunnan käsittelyyn.

Hallinto-oikeuden julkaisemasta päätöksestä ei selviä, minkä kunnan perusturvalautakunnan päätös asiassa oli tarkastelun kohteena.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisu

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*