Ainakin 16 entistä tai nykyistä kuntajohtajaa on ehdolla tulevissa kuntavaaleissa. (Kuva: Sonja Eloranta)

Kunnan- ja kaupunginvaltuustoihin on tarjolla runsaasti kunta-alan kokemusta, sillä Kuntalehden selvityksen mukaan 16 entistä tai nykyistä kuntajohtajaa lähtee mukaan kuntavaaleihin. Määrä voi olla suurempikin, sillä kaikkia kunnille jätettyjä ehdokaslistoja ei pystytty käymään läpi nimi nimeltä. Parilla Kuntalehden löytämistä ehdokkaista on johtajakokemusta aina maakuntajohtajan virasta alkaen. Osalla heistä on jo ennestään kokemusta kuntavaaleista.

Laitilan kaupunginjohtajana toiminut 24 vuotta Jukka Alkio eläköityi vuonna 2017. Nyt hän on ehdolla valtuustoon keskustan riveistä.

-En oikein itsekään ymmärrä tätä, mutta niin pääsi käymään. Tässä olen ollut runsaat 3 vuotta eläkkeellä ja paluu kuntaelämään oli jo aika lailla poissa ajatuksista. Ehkä tässä ajassa on kuitenkin ilmiöitä, jotka osaltaan saivat liikkeelle, Jukka Alkio pohtii puhelimessa.

Lähivuodet eivät tule olemaan kuntapäättäjille mitään ruusuilla tanssimista. Se tiedetään myös Vakka-Suomessa. Soteuudistus tuo toteutuessaan monia muutoksia peruskuntiin. Ja jos soteuudistus ei tälläkään kertaa toteudu, niin sekin heijastuu rajusti kuntiin. Ja siihen päälle vielä ne muut haasteet.

-Minä en lähde neuvomaan ja vallanhimoisesti mitään tavoittelemaan. Jos nuoremmilla on käyttöä tälle kokemukselle ja vakaalle päätöksenteolle, niin olen käytettävissä. Ei tässä iässä enää mitään poliittista uraa olla luomassa, 38 vuotta kuntajohtajana toiminut Jukka Alkio muistuttaa.

Keskustan väkeä

Entisiä ja nykyisiä kuntajohtajia on ehdolla erityisesti keskustan joukoissa. Myös Simon entinen kunnanjohtaja Esko Tavia on keskustan miehiä. Ja valtuustopaikka nimenomaan Simossa on tähtäimessä nykyisellä eläkeläisellä tähtäimessä.

Suomussalmen ex-kunnanjohtaja Timo A Säkkinen on ehdolla aikanaan johtamansa kunnan valtuustoon. Säkkinen on toiminut urallaan myös Kainuun maakuntajohtajana. Virolahdella puolestaan Osmo Havuaho on lähdössä keskustan listoille sitoutumattomana ehdokkaana. Virolahden kunnanjohtajan viran hän jätti taakseen viime vuonna.

Kalajoella kaupunginvaltuutetun pestiä pyrkii uusimaan Riitta A Tilus, joka on päättyvän valtuustokauden toiminut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Pitkän uran kuntasektorilla tehnyt Tilus jäi eläkkeelle Heinäveden kunnanjohtajan virasta 2017.

Lapinlahdella valtuustopaikkaa tavoittelee Kari Virranta, joka työurallaan on toiminut Vimpelin ja Lapinlahden kunnanjohtajana. Ennen eläkkeelle jäämistään hän toimi Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtajana.

Jouni Martikainen irtisanoutui Askolan kunnanjohtajan virasta vuosi sitten. Hän lähtee ehdolle keskustan riveistä Helsingissä.

Ahonen ei lähtisi ehdolle johtamaansa kuntaan

Lestijärveltä kesällä eläkkeelle jäävä Esko Ahonen on ehdolla Evijärvellä. Ensimmäistä mies ei ole pappia kyydissä, sillä hän on ollut Evijärven kunnanvaltuutettu 1981-1988 ja Alajärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja 2009-2012. Kokemusta on myös parin kauden verran eduskunnasta keskustan kansanedustajana.

-Olen entinen poliitikko, mutta olin tässä välillä vain yhdeksän vuotta neutraali virkamies. Totta kai nämä vuodet ovat tuoneet uutta näkemystä toimia luottamushenkilönä. Samoista asioista puhutaan, mutta viranhaltijana päätöksiä valmisteltaessa niihin joutuu perehtymään enemmän, aprikoi Ahonen.

-Se ei minusta ole soveliasta, että jos olet toiminut kunnassa A kunnanjohtajana, niin lähtisit ehdolle kunnan A valtuustoon. Se ei ole minusta oikein. Minä olen ehdolla Evijärvellä, joka on minun toinen kotikuntani, Esko Ahonen painottaa. 

Virassa olevia kunnanjohtajia edustaa myös Pukkilan kunnanjohtaja Juha Rehula. Monessa liemessä myös valtakunnan tason politiikassa keitetty Rehula hakee jatkopestiä kotikuntansa Hollolan valtuustoon. Ja puolue on tietysti keskusta.

Juha Rehula pyrkii Hollolan kunnanvaltuustoon. (Kuva: Pekka Moliis)

Puolangalla runsaudenpula

Puolangalla on tulossa mielenkiintoinen kokoonpano valtuustoon, mikäli kaikki kolme kunnan johtamisesta kokemusta omaavat henkilöt äänestäjien suosiossa ovat. Pieni kainuulaiskunta siirtyi vaalikauden aikana pormestari-malliin ja tämän vaalikauden kuntaa johtanut pormestari Harri Peltola on jälkeen keskustan ykkösnimi.

Keskustan riveissä ehdokkaana on myös ex-kunnanjohtaja Seppo Rajala, joka jäi eläkkeelle Puolangan kunnanjohtajan virasta 2016. Sitä ennen hän oli kunnan palveluksessa eri tehtävissä 35 vuotta.

Monella suunnalla kunnanjohtajana toiminut Esko Rautiainen seurasi kunnanjohtajan virassa Rajalaa. Rautiainen ja Puolanka hyödynsivät osapuolten välistä erosopimusta keväällä 2018, jonka jälkeen kunta siirtyi pormestarimalliin. Rautiaisen puoluevalinta ei kuitenkaan ole keskusta, vaan hän on kotikunnassaan sitoutumattomana ehdokkaana perussuomalaisten listalla.

Kari Koski Uudessakaupungissa

Viime vuonna eläkkeelle jäänyt Kari Koski on SDP:n listalla Uudessakaupungissa. Koski toimi vuodet 2012-2020 Rauman kaupunginjohtajana, mutta sitä ennen hän oli Uudenkaupungin kaupunginjohtaja. Näin ollen valtuustosali on varsin tuttu paikka, mikäli äänestäjät hänet sinne päästävät.

Jo pidempään eläkkeellä ollut Simo Paassilta haluaa jatkaa yhä Salon kaupunginvaltuustossa. Virkauransa jälkeen hän on ollut yksi alueen johtavista demaripoliitikoista. Paassilta oli Halikon viimeinen kunnanjohtaja ennen vuonna 2009 toteutunutta Salon seudun suurta kuntaliitosta.

Kinnulassa SDP:n ehdokkaana on Juha Urpilainen. Hän on ollut jo nykyisessä valtuustossa ja hakee jatkopestiä. Urpilainen toimi kymmenen vuotta Kinnulan kunnanjohtajana 2004-2014. Työura nykyisessä kotikunnassa päättyi perin myrskyissä merkeissä.

Timo Säkkisen ohella toinen maakuntajohtaja-kokemusta valtuustoehdokas löytyy Puumalasta. Demarit ovat saaneet kovan luokan nimen haaviinsa, kun loppukesästä Etelä-Karjalan maakuntajohtajan virasta eläköityvä Matti Viialainen on lähdössä vaalityöhön. Ennen Etelä-Karjalaa hän toimi Etelä-Savon maakuntajohtajana.

Jämsän Salminen sitoutumattomana perussuomalaisten listalla

Puolangan Esko Rautiaisen ohella perussuomalaisten listalle sitoutumattomana on lähtenyt Ilkka Salminen Jämsässä. Salmisen ja kaupungin johtavien luottamushenkilöiden väliset näkemyserot elinvoimatoimialan kehittämisestä veivät osapuolet eri teille huhtikuussa 2019.

-Päätin lähteä ehdolle, koska minulla on alan osaamista ja työkykyä. Minulla ei ole perussuomalaisten jäsenkirjaa, vaan olen heidän listoillaan sitoutumattomana, Salminen kertoo.

Ilkka Salminen on Jämsässä sitoutumattomana ehdokkaana perussuomalaisten listalla.

 

Ilkka Salminen harmittelee nykyisen poliittisen keskustelun tasoa. Mielipiteet ovat jyrkkiä ja toisia ei osata tai haluta enää kuunnella.

-Keskustelu on navoittunutta. Ollaan liikkeellä ”toiset eivät ole mitään” ajatuksella. Minä tulin kaupunginjohtajana tuntemaan perussuomalaisia valtuutettuja ja he olivat fiksuja, ahkeria ja työtätekeviä ihmisiä, Salminen kertoo.

Lemillä Jussi Stoor on mukana kuntavaaleissa omalla listallaan. Läpimenoon tarvittiin viime vaaleissa 64 ääntä.

Samoihin aikoihin Salmisen kanssa virastaan irtisanoutui Lemin kunnanjohtaja Jussi Stoor. Nyt kaksi vuotta myöhemmin hän pyrkii valtuustoon osin samojen henkilöiden joukkoon, joiden kanssa syntynyt epäluottamus päätti virkasuhteen. Stoor on lähdössä ehdolle omalla listallaan.

 

Jäikö joku nykyinen tai entinen kuntajohtaja pois jutusta? Jos tiedät vielä jonkun ehdolle lähteneen, niin laita toimitukselle viestiä tulemaan jutun kommenttikentän kautta. Kiitos jo etukäteen. 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

 1. Kiteellä on ehdolla eläköitynyt kaupunginjohtaja Eeva-Liisa Auvinen (kesk) ja Joensuussa Enon entinen kunnanjohtaja Matti Tohkanen (SDP)

 2. Joensuussa ehdolla myös entisen Kiihtelysvaaran kunnanjohtaja Juhani Rouvinen (Kesk)

 3. Ent maakuntajohtaja Pertti Rajala sdp, Pori

 4. Ex- sairaalahoitopiirin johtsha Ahti Pisto sd Porissa ja ex apulaiskaupunginjohtaja
  Ex -kansanedustaja Reijo Kallio Raumalla

 5. Ikaalisissa ehdolla Kalle Mäkelä ?

 6. Alavudella entinen kaupunginjohtaja ja VM:n ylijohtaja Silja Hiironniemi on ehdolla.

 7. Tampereella ehdolla Virtain, Nilsiän ja Viljakkalan ex-kj Tapani Leppänen (ps) sekä Pirkkalassa ex-kj Risto Koivisto (sd) ja ensimmäinen pormestari Antero Saksala (kok)

 8. Ehdolla on ex kunnanjohtaja Eero Ryhänen.

 9. Lieksassa Keskustan riveissä ehdolla entinen kaupunginjohtaja Esko Lehto ja Joensuussa jo viime vaaleissa valtuustoon valittu ex-kaupunginjohtaja Juhani Meriläinen (sd.)

 10. Runsas vuosi sitten eläköityneellä Tampereen tietohallintopäälliköllä ja nyt keskustan kuntavaaliehdokkaana Pirkkalassa olevalla Elias Kärjellä on takanaan lähes kymmenen vuoden kokemus kuntajohtajuudesta Kiikoisissa 1980- ja 1990-luvuilta.

 11. Runsas vuosi sitten eläköityneellä Tampereen tietohallintopäälliköllä ja nyt keskustan kuntavaaliehdokkaana Pirkkalassa olevalla Elias Kärjellä on takanaan lähes kymmenen vuoden kokemus kuntajohtajuudesta Kiikoisissa 1980- ja 1990-luvuilta.

 12. Kärkölässä eläköitynyt kunnanjohtaja Seppo Huldën ehdolla valtuustoon.

 13. Hei
  Toimin Artjärven kunnanjohtajana 1988-2011. Sen jälkeen kuntaliitoksen myötä1.1.2011 -2018 Orimattilan elinkeinojohtajana. Nyt olen untavaaleissa Orimattilassa kokoomuksen ehdokkaana.

 14. Pohjois-Karjalassa ainakin seitsemän entistä kuntajohtajaa ehdolla. Osa täällä mainittukin.

  Joensuussa jo viime vaaleissa valtuustoon valittu ex-kaupunginjohtaja Juhani Meriläinen (sd.), Kiihtelysvaaran ex-kunnanjohtaja, kuntaliitoksen jälkeen Joensuun virkamiehenä toiminut Juhani Rouvinen (kesk.), virkakautensa lopulla Enon Joensuu-liitokseen junaillut kunnanjohtaja Matti Tohkanen (sd.) sekä Nurmeksen ex-kaupunginjohtaja Pertti Vainionpää (kok.).

  Rääkkylässä vihreiden ehdokkana on entinen kunnanjohtaja Ilpo Jorasmaa. Hänellä tosin virkakauden päättymisestä jo 17 vuotta ja seuraajia on virassa ehtinyt olla neljä.

  Kiteellä juuri eläköitynyt Eeva-Liisa Auvinen on Keskustan ehdokkaana, kuten miehensäkin ja Lieksassa muutaman eläkevuoden huilinut Esko Lehto.

  Pohjois-Savossa mainittujen Keskustan listoilla olevien Kari Virrannan ja Eero Ryhäsen lisäksi Suonenjokea johtanut Olavi Ruotsalainen on Sdp:n ehdokkaana. Hän toimii myös Savo-Karjalan demaripiirin puheenjohtajana.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä