Kuopion kaupungin puolesta palkinnon vastaanotti markkinointijohtaja Kirsi Soininen (oik.) ja Lahden kaupungin puolesta opetuksen suunnittelija Petra Larvus ja strategiapäällikkö Olli Toivonen. (Kuva: Kuntaliitto / Tony Hagerlund)

KUNTAKIERROS Valtiovarainministeriön koordinoiman Avoin hallinto -hankkeen demokratiatunnukset menivät tänä vuonna Kuopioon ja Lahteen. Kuopion kaupunki palkittiin erityisesti kaupunginvaltuuston ja hyvinvointialueiden valtuustojen kokousten tulkkauksesta. Lahden kaupungin Skididialogi tukee lasten ja nuorten osallisuutta rakentavan keskustelun kautta.

Kuopio on ottanut ensimmäisenä kaupunkina systemaattisesti käyttöön valtuustojen kokousten tulkkauksen suomalaiselle viittomakielelle. Lisäksi on varmistettu, että kaupunginjohtajan videotulkkaukset ovat laajasti kaikkien saatavilla.

Lahden kaupungin Skididialogi on peruskoululaisille järjestetty viiden dialogin sarja. Dialogi tarjoaa lapsille ja nuorille yhdenvertaisen tavan osallistua ja vaikuttaa yhteiskuntaan iästä riippumatta. Dialogeihin osallistuu oppilaiden lisäksi opettajia, koulunkäynninohjaajia, koulu- ja nuorisotyöntekijöitä, kaupungin viranhaltijoita, päättäjiä ja muita asiantuntijoita.

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen luovutti tunnustukset kansallisen demokratiapäivän seminaarissa 1. marraskuuta.

– Kuopiossa ja Lahdessa on hienosti viety eteenpäin sitä, mikä usein vain kovaäänisiä suosivassa nykyisessä keskustelukulttuurissa jää helposti huomaamatta: hiljaisempien mielipiteet ja heidän näkemystensä pääsy keskusteluun. Demokratia vahvistuu parhaiten aidosti moniäänisellä keskustelulla ja ajatustenvaihdolla, ja esimerkiksi lasten asioissa on tärkeää kuulla myös lapsia. Kuopion ja Lahden teot tukevat demokratiaa ja inspiroivat muita kaupunkeja upeasti, Ikonen sanoi.

Ehdotuksia demokratiatunnustuksen saajiksi kerättiin avoimen haun kautta 14.6–15.9.2023, ja ehdotuksia saatiin yhteensä yhdeksän. Tunnustuksen myöntäjinä ovat ylijohtaja Juha Sarkio valtiovarainministeriöstä, osastopäällikkö Johanna Suurpää oikeusministeriöstä ja toimitusjohtaja Minna Karhunen Kuntaliitosta.

Tunnustus jaettiin kuudennen kerran. Valtiovarainministeriön yhteistyökumppaneina hankkeessa toimivat oikeusministeriö ja Kuntaliitto. Demokratiatunnustus jaetaan vuorovuosina oikeusministeriön demokratiapalkinnon kanssa, joka myönnetään kansalaisyhteiskunnan toimijoille.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä