Antero Ruotsalaisen Liikettä tilassa -teos sijaitsee Hyvinkään Mantelipuistossa. Sen vesielementtien kunnostamista tutkitaan. (Kuva: Hyvinkään kaupunki)

KUNTAKIERROS Hyvinkää käynnistää vuoden 2022 aikana kaupungin julkisen taiteen kunnostusprojektin. Mukana ovat kaupungin eri toimijat: Hyvinkään taidemuseo, tekninen keskus, tilakeskus sekä viestintä.

Hyvinkäällä on pitkät juuret taidekaupunkina, ja taidetta on paljon myös puolijulkisissa tai julkisissa sisätiloissa sekä ulkona kaupunkitilassa. Ulkona sijaitseva taide on säiden armoilla: teokset kuluvat ja muuttuvat ja niihin voi myös kohdistua ilkivaltaa. Siten patsaat ja muut julkiset taideteokset tarvitsevat säännöllistä kunnostusta ja korjausta.

Tänä vuonna Hyvinkään kunnostuslistan kärkeen on päässyt Ossian Donnerin obeliski eli Jarl Eklundin ja Gerda Qvistin Villateollisuuden muistomerkki. Myös Osmo Valtosen Papyrus-veistos terveysaseman pihassa kunnostetaan ja Antero Ruotsalaisen Mantelipuistossa sijaitsevan Liikettä tilassa -teoksen vesielementtien kunnostamista tutkitaan.

Hyvinkäällä on tarkoitus saneerata veistosten kunnostusten yhteydessä myös veistoksia ympäröiviä puistoja. Tällaisille kokonaisuuksille on tällä vuodelle varattu investointirahaa 190 000 euroa. Vielä ei tiedetä, kuinka suuri osa summasta lopulta menee varsinaisten veistosten kunnostukseen.

Keskeisellä paikalla Hyvinkään kirjastoaukiolla sijaitsevat esimerkiksi Mauno Oittisen Hitsaajat ja Tapio Junnon tekemä taiteilija Helene Schjerfbeckin muistomerkki Ovi.

Hyvinkään julkisiin veistoksiin ja muistolaattoihin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*