Pyöräilyviikko on vakiintunut osa Jyväskylän kaupungin imagoa. (Kuva: Jyväskylän kaupunki / Touho Häkkinen)

KUNTAKIERROS Jyväskylän pyöräilyviikko viettää tänä keväänä 20-vuotisjuhlavuottaan. Pyöräilyviikkoa poljetaan 6.–15.5. valtakunnallisella teemalla “jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn”.

Jyväskylän pyöräilyviikko on laajentunut ja monipuolistunut kahden vuosikymmenen aikana, ja Jyväskylästä ovat lähtöisin monet valtakunnallisen pyöräilyviikon teemat.

– Laajan yhteistyöverkoston ansiosta olemme pystyneet järjestämään hienoja tapahtumia joka vuosi. Kaikki innokkaat tahot on aina otettu mukaan tuomaan oma näkökulmansa pyöräilyn ilon levittämiseen, Liikenneturvan Jyväskylän yhteyspäällikkö Leena Piippa iloitsee.

Pyöräilyviikko on viimeiset 10 vuotta ollut vakiintunut osa Jyväskylän kaupungin imagoa.

– Pyöräilyviikon ansiosta pyöräilyyn ja jalankulkuun liittyviä asioita on edistetty ympäri vuoden varsinkin Jyväskylän seudulla, mutta myös muualla Keski-Suomessa. Lisäksi tapahtumat antavat positiivista näkyvyyttä pyöräilyn alalla toimiville kunnille, järjestöille, yhdistyksille, kauppiaille ja yksittäisille henkilöille sekä tietysti poliisille ja muille viranomaisille, Sisä-Suomen poliisilaitoksen polkupyöräpoliisi Jouko Meriläinen kertoo.

Pyöräilyviikon pääteemana on tällä kertaa pyöräilyturvallisuus.

– Viikon aikana tuodaan esille etenkin pyörällä kulkemisen turvallisuuteen vaikuttavia olosuhdetekijöitä ja korostetaan sitä, että oikeus turvalliseen pyöräilyyn kuuluu ihan kaikille, Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:n toiminnanjohtaja Teemu Tenhunen toteaa.

Pyöräilyn suosio on kasvanut Jyväskylässä viime vuosina. Kun vuonna 2009 jyväskyläläisistä 18–74-vuotiaista kulki polkupyörällä 13 prosenttia, vuonna 2019 osuus oli 16 prosenttia. Jyväskylän kaupungilla on kunnianhimoinen tavoite kasvattaa pyöräilyn osuutta kulkemistavoista lähes kymmenellä prosenttiyksiköllä vuoteen 2025 mennessä.

JYPS on pyöräilyviikon pääjärjestäjä yhteistyökumppaninaan Jyväskylän kaupunki. Muita järjestäjiä ovat esimerkiksi Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry, Liikenneturva ja Sisä-Suomen poliisilaitos. Viikon rahoittavat Jyväskylän kaupunki sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Viikko sisältyy JYPSin Fillarilla liikkeellä -hankkeeseen, joka toteutetaan liikkumisen ohjauksen valtionavulla.

Viikon suojelijana toimii Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*