Hoidettua lähimetsää Jyväskylän Sarvivuoressa. (Kuva: Jyväskylän kaupunki)

KUNTAKIERROS Kuusikoissa metsätuhoja aiheuttava kaarnakuoriainen, kirjanpainaja, aiheutti poikkeavan paljon tuhoja Jyväskylän kaupungin metsissä vuonna 2022.

Tuhoja on nähtävissä muun muassa Laajavuoren länsirinteiden alapuolen metsissä. Tuhot ilmenevät pystyyn kuolevina kuivina kuusina. Kirjanpainajat parveilevat kevätkaudella, jolloin ne iskeytyvät lisääntymään pääasiassa tuoreisiin kaatuneisiin kuusiin ja muulla tavoin heikentyneisiin kuusiin. Runsaina parveiluvuosina ne saattavat iskeytyä myös terveisiin puihin.

– Pitkällä aikavälillä paras keino hillitä tuhoriskiä on hoitaa metsiä siten, että metsien sekapuustoisuus lisääntyy. Käytännössä tämä tarkoittaa, että metsiä harvennetaan oikea-aikaisesti. Monia eri puulajeja jätetään taimikoiden ja metsien harvennuksen yhteydessä. Metsien istutuksia tehdään nykyään paljon myös sekaistutuksina kaupungin metsissä, metsäasiantuntija Lassi Savolainen kertoo Jyväskylän kaupungin tiedotteessa.

Viime vuosien lämpimät kesät ovat edistäneet kirjanpainajakantojen lisääntymistä.

– Aiempiin vuosiin nähden viime kesän kirjanpainajatuhot näyttävät poikkeavan runsailta. Jos alkava kesä on myös lämmin, tuhojen lisääntyminen edelleen on mahdollista, Savolainen sanoo.

Tiedot kirjanpainajien lisääntymisestä käyvät ilmi Jyväskylän metsäohjelman vuosikertomuksesta. Jyväskylän kaupungille valmistui vuonna 2018 metsäohjelma, joka linjaa kaupungin metsien hoitoa ja käyttöä vuoteen 2030 saakka.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä