Kauppa käy Kuopion torilla. (Kuva: Kuopion kaupunki / Vicente Serra)

KUNTAKIERROS Kuopion kaupungin keskusta oli Suomen eläväisin konsulttiyhtiö Rambollin Livcy-elävyysindeksivertailussa. Vertailussa mitattiin palveluita 15 minuutin kävelyetäisyydeltä keskustan keskipisteestä.

Vertailussa olivat mukana kaikki Suomen ympäristökeskuksen määritelmän mukaiset keskusta-alueet. Kunnittain oli valittu yksi keskusta-alue. Espoosta ja Vantaalta mukana olivat kaikki kaupunkikeskuksiksi luokitellut aluekeskukset.

– Kuopio sai korkeimmat pisteet, koska siellä on muun muassa paljon viheralueita. Kaikkien kärkisijoille nousseiden keskustojen palvelut ovat lähellä ja niissä asukkaiden arki on helppoa. Asukkaat pääsevät helposti nauttimaan viheralueista tai vaikkapa harrastamaan liikuntaa ja kulttuuria ja päivähoitopaikatkin ovat lyhyen kävelymatkan päässä, sanoo Rambollin kaupunki- ja hankekehityksestä vastaava palvelupäällikkö Eero Salminen Rambollin tiedotteessa.

Helsingin keskusta on toisena Kuopion jälkeen.

– Tietenkin suuremmissa kaupungeissa on enemmän asukkaita ja sitä kautta enemmän volyymia ja palveluita, mutta me olemme keskittyneet siihen, miten arjessa tarvittavat palvelut ovat saavutettavissa eri kokoisten kaupunkien keskustoissa, Salminen toteaa.

Monet keskisuuret kaupungit, kuten Pori, Kouvola ja Lahti, menestyivät hyvin vertailussa.

– Niiden kaltaiset kaupungit vaikuttaisivat olevan imagonsa vankeja. Livcy-tulosten perusteella voidaan kuitenkin sanoa, että näillä kaupungeilla on elävät ja asukkaita hyvin palvelevat keskustat.

Livcy-elävyysindeksillä mitataan arjen palveluiden ja toimintojen läheisyyttä ja monipuolisuutta. Indeksi on kehitetty tukemaan kaupunki- ja aluesuunnittelua.

Kyseessä oli Rambollin toinen kuntavertailu. Vuonna 2021 yhtiö laski elävyysindeksin kaikille Manner-Suomen kunnille.

Rambollin raportti

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä