Kuntaliitokset ovat laajentaneet Kuopiota. (Kuva: Ville Mietinen)

KUNTAKIERROS Yhtä aikaa pidettävät ja kaikille avoimet pitäjäkokoukset valitsevat jäsenet Kuopion kuuteen pitäjäraatiin sunnuntaina 16. huhtikuuta.

Pitäjäraadit ovat toimineet kuntaliitosalueilla eli Riistavedellä, Vehmersalmella, Karttulassa, Nilsiässä, Maaningassa ja Juankoskella vuodesta 2017. Raadit valitaan kaksivuotisiksi kausiksi, joten pitäjäkokoukset järjestetään nyt neljättä kertaa.

Pitäjäraadit toimivat kaupunginhallituksen asettaman lähidemokratiajaoston alaisuudessa. Raatien tarkoituksena on edistää asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja osallistumista oman asuinalueensa kehittämiseen. Ne eivät ole kaupungin virallisia toimielimiä, vaan osa vapaata kansalaistoimintaa, mutta kaupunki rahoittaa raatien toimintaa vuosittain budjettinsa kautta.

– Haluamme tukea lähidemokratiaa liitoskuntien alueilla. Kuopion kaupunki on laaja, ja ihmiset ovat hyvin sitoutuneita omiin alueihinsa. He ovat myös parhaita asiantuntijoita omien alueidensa kysymyksissä, sanoo Kuopion kansalaistoiminnan palveluiden päällikkö Kati Vähäsarja.

Pitäjäraatiin voi pyrkiä jokainen alueen asukas, joka haluaa olla mukana ja vaikuttaa oman lähiympäristönsä kehittämiseen.

– Esimerkiksi ikävaatimusta ei ole. Raadeissa on mukana hyvin nuoria ja myös jo ikääntyneitä jäseniä, Vähäsarja kertoo.

Riistavesi liitettiin Kuopioon jo vuonna 1973. Vehmersalmi liittyi vuonna 2005, Karttula 2011, Nilsiä 2013, Maaninka 2015 ja Juankoski 2017.

www.kuopio.fi/pitajaraadit

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*