Lappeenranta hyväksyi kaupunkipuulinjauksen toukokuussa. Kuvassa vaahtera Lappeenrannan linnoituksessa. (Kuva: Lappeenrannan kaupunki)

KUNTAKIERROS Lappeenrannan on laatinut rakennettujen ympäristöjen puihin liittyvän kaupunkipuulinjauksen. Linjaus koskee kaupungin omistuksessa olevien rakennettujen viheralueiden katu- ja puistopuita.

Tavoitteena on kaupunkipuita koskevan tietämyksen lisääminen sekä puiden hyvinvoinnin ja arvojen turvaaminen. Linjauksessa otetaan kantaa myös tonttipuustoon, mutta se ei koske metsiä ja kaavoittamattomia alueita.

– Puut ovat tärkeitä hyvinvoinnin ja alueiden elinkelpoisuuden edistämisessä. Kaupunkipuulinjauksella hallinnoidaan puukantaa, maksimoidaan niiden hyödyt ja varmistetaan puiden elinvoimaisuuden säilyminen valmistautumalla erilaisiin puiden hyvinvointiin kohdistuviin uhkiin nyt ja tulevina vuosina, kertoo Lappeenrannan kaupunginpuutarhuri Laura Ratilainen.

Linjauksen päätavoitteita ja toimenpiteitä on kymmenen. Tavoitteina ovat esimerkiksi kaupunkipuiden arvostuksen lisääminen, puihin liittyvä asukasyhteistyö, ilmastonmuutoksen aiheuttamiin vaikutuksiin varautuminen ja niiden hillitseminen.

– Kunkin päätavoitteen yhteyteen on kirjattu toimenpiteet, joista osaa on lähdetty jo toteuttamaan. Toimenpiteitä ovat muun muassa puihin liittyvistä toimenpiteistä tiedottaminen, katu- ja puistopuiden lajien monipuolistaminen, puiden hoitoon ja puurekisteriin liittyvien resurssien lisääminen sekä asukkaiden osallistaminen esimerkiksi puuistutustapahtumissa, Ratilainen sanoo.

Linjauksen vastuuvalmistelijana toimi kaupungin kadut ja ympäristö -vastuualue, joka teki yhteistyötä kaavoituksen, ympäristötoimen, rakennusvalvonnan, maaomaisuudenhallinnan sekä museon kanssa. Myös kaupunkilaisille järjestettiin puihin liittyvä karttapohjainen asukaskysely.

Kaupungin puuomaisuuden hallintaan on asetettu linjauksessa tavoitteita, kuten puurekisterin kehittäminen. Siinä selkeytetään myös puiden taloudelliseen arvonmääritykseen liittyvää toimintamallia.

Lappeenrannan kaupunkipuulinjaus sai tunnustusta Kuntatekniikan päivillä toukokuussa 2023. Se sai kunniamaininnan Kuntatekniikan saavutus 2023 -kilpailun kehityshankkeitten kategoriassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*