Mullankumous-tempauksen kunniaksi Manta saa päähänsä kukkaseppeleen. (Kuva: HSY)

KUNTAKIERROS Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY jakaa biomultaa ja orvokkeja kaupunkilaisille Havis Amandan patsaalla perjantaina 20. toukokuuta. Mullankumouksen tavoitteena on kannustaa ja auttaa asukkaita lajittelemaan biojätteensä nykyistä paremmin ja nostaa kotitalouksien kierrätysintoa.

Havis Amandan patsasta ympäröivälle aukiolle kipataan 6 000 kiloa multaa, joka on syntynyt pääkaupunkiseudun asukkaiden ja kirkkonummelaisten lajittelemasta biojätteestä. Tuhannelle nopeimmalle on tarjolla myös orvokkeja, ja mukaansa saa kierrätysmuovista tehdyn kukkaruukun tai sangon.

– Mullankumouksen myötä haluamme käynnistää todellisen biojätteen lajittelun vallankumouksen. Pääkaupunkiseudun asukkaat lajittelivat vuonna 2021 yhteensä noin 45 000 tonnia biojätettä, mutta edelleen biojätteestä yli 60 prosenttia päätyy sekajätteen joukkoon. Se on sääli, sillä vain lajiteltu biojäte voidaan hyödyntää tehokkaasti multana ja biokaasuna, sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Maija Palomäki.

Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen alueelta kerätyt biojätteet käsitellään Espoon Ämmässuolla sijaitsevassa HSY:n ekoteollisuuskeskuksessa, jossa biojätteestä tehdään multaa ja biokaasua. Multaa hyödynnetään muun muassa maataloudessa ja viherrakentamisessa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*