Uuden luonnonsuojelualueen läpi kulkee Seitsemän veljeksen vaellusreitti. (Kuva: Nurmijärven kunta)

KUNTAKIERROS Nurmijärvelle on perustettu uusi luonnonsuojelualue, joka on nimetty Seitsemän veljeksen luonnonsuojelualueeksi. Kunnan omistamalla Hirmunojan alueella on uhanalaisia lehtoluontotyyppejä, jotka täyttävät maa- ja metsätalousministeriön Metso-ohjelman valintaperusteet. Päätöksen suojelusta teki Ely-keskus 25. huhtikuuta.

Uudella luonnonsuojelualueella on moninaiset siteet Aleksis Kiveen.

-Luonnonsuojelualueen perustamisesta tehtiin valtuustoaloite vuonna 2020, joka oli Seitsemän veljeksen julkaisemisen 150-vuotisjuhlavuosi. Alueen perustamisesta tehtiin päätös viime vuonna Aleksis Kiven päivänä, ja viime vuonna oli Aleksis Kiven kuoleman 150-vuotisjuhlavuosi. Nurmijärvi on myös Aleksis Kivi -pääkaupunki, kertoo yleiskaavapäällikkö Anita Pihala Nurmijärven kunnan tiedotteessa.

Alueen kasvilajistoon kuuluvat muun muassa korpisorsimo ja -nurmikka, imikkä, luhtatähtimö, mätässara, koiranvehnä, tuoksumatara, velholehti, suokeltto, lehtokuusama ja lehtopalsami. Siellä kasvaa myös pähkinäpensaita ja metsälehmuksia, ja alueen suuret haavat ovat tärkeitä liito-oravalle.

Luonnonsuojelualueen läpi kulkee myös Seitsemän veljeksen vaellusreitti. Nurmijärven kunnan alueella keskivaativaa reittiä on noin 33 kilometriä, ja sen varrella ovat muun muassa Aleksis Kiven koti, Myllykoski, jääkaudenaikaisia hiidenkirnuja ja Sääksjärvi. Nurmijärveltä vaellusreitti jatkuu pohjoiseen päin mentäessä Hyvinkäälle ja etelään päin mentäessä Helsinkiin asti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä