Kansanedustaja, Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola ja Mikkelin museoiden amanuenssi Emma Martiskainen mittailivat tiistaina Päämajamuseolle lahjoituksena tullutta W.E. Tuompon asepukua. Mikkelin museoihin lukeutuvat Päämajamuseo, Mikkelin taidemuseo ja Suur-Savon museo. (Kuva: Jorma Ylönen)

-Hanskat käteen ensin! huudahti Mikkelin museoiden amanuenssi Emma Martiskainen, kun kansanedustaja, Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Oskari Valtola, kok., oli tarttumassa Päämajamuseolle lahjoituksena tulleeseen asepukuun.

Museoliiton järjestämää valtakunnallista Poliitikon museoharjoittelu -kampanjaa vietetään 21.−25. elokuuta. Tänä vuonna mukana 40 museossa ympäri maata, ja museotyöhön tutustuu ainakin 60 poliitikkoa. Mukana on kansanedustajia, kunnanvaltuutettuja ja aluevaltuutettuja.

Mikkelin museon väki perehdytti Oskari Valtolaa tiistaina erityisesti kokoelmatyöhön ja sen keskeisimpään osaan eli luettelointiin. Valtola pääsi kirjaamaan tietoja kenraaliluutnantti W.E. Tuompon asepuvusta, joka oli tullut Päämajamuseoon Tuompon lähisukulaisen lahjoittamana. Tuompo kuului jatkosodan aikana Mannerheimin lähipiiriin ja toimi päämäjan komentoesikunnan päällikkönä Mikkelissä koko jatkosodan ajan.

-Olen yrittänyt viime vuosina yrittänyt perehtyä Suomen sotahistoriaan ja Mannerheimin henkilöhistoriaan, ja siksikin oli huikeaa päästä luetteloimaan Mannerheimin lähipiiriin kuuluneen kenraalin asepukua, Valtola sanoo.

Jo aiemmin viikolla Valtola tutustui Mikkelissä toimivan Sodan ja rauhan keskus Muistin toimintaan.

-Museoiden tehtävänä on säilyttää, tutkia ja tulkita. Museotyö on monipuolista, ja me näemme kävijöinä siitä vain pienen osan. Se ainakin on tullut esille, että museot toimivat hyvin pienillä resursseilla, ja näin on varmasti ympäri Suomea.

Poliitikon museoharjoittelu -kampanja järjestetään nyt kahdeksatta kertaa. Viikon tarkoitus on avata museotyön merkitystä. Samalla museot pääsevät näyttämään, kuinka laajasti niiden työ vaikuttaa yhteiskuntaan.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*