Helsingin matkailu on useilla mittareilla mitattuna palaamassa koronapandemiaa edeltävälle tasolle. (Kuva: Helsingin kaupunki / Aleksi Poutanen)

KUNTAKIERROS Helsingin matkailukesä 2022 oli odotettua parempi, ja Helsingin matkailu on useilla mittareilla mitattuna palaamassa koronapandemiaa edeltävälle tasolle.

Helsingissä rekisteröitiin kesällä 2022 reilut 1,3 miljoonaa yöpymistä. Lisäksi arvioidaan, että arviolta noin 15 prosenttia kaikista yöpymisistä tapahtuu majoitusliikkeiden ulkopuolella esimerkiksi kotimajoituksessa.

Saksalaisten ja ranskalaisten matkailijoiden yöpymiset olivat Helsingissä viime kesänä jo hyvin lähellä vuoden 2019 lukemia. Saksalaisten jälkeen eniten oli yhdysvaltalaisia, ruotsalaisia ja Britanniasta tulleita yöpyjiä. Kotimainen matkailu Helsinkiin jatkui vilkkaana, ja kotimaiset matkailijat rikkoivat heinäkuussa jo toista vuotta peräkkäin yöpymisennätyksiä.

– Leveä markkinajakauma on Helsingille onnenpotku ja tärkeä kestävyyden näkökulmasta. Jos yhden markkinan matkailijat puuttuvat, ei se kokonaisuuden kannalta ole katastrofaalista. Nytkin suurista maista kiinalaiset matkailijat puuttuivat yhä. Toki yksittäiselle kyseiselle markkinalle panostaneelle yritykselle tämä voi olla kohtalokasta, kertoo Helsingin kaupungin matkailupäällikkö Nina Vesterinen kaupungin tiedotteessa.

Helsingin matkailuneuvonnan työntekijät tavoittivat touko-elokuussa yli 130 000 matkailijaa kotimaasta ja ulkomailta. Lisäksi kansainvälisten matkailijoiden vierailut myhelsinki.fi-sivustolla lisääntyivät.

Koronapandemian ja Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan vaikutukset näkyivät Helsingissä muun muassa siten, että kansainvälisiä risteilyaluksia saapui Helsinkiin noin puolet odotettua vähemmän. Helsingissä arvioidaan, että epävarma geopoliittinen tilanne, hidastunut talouskasvu ja kiihtyvä inflaatio ovat riskejä matkailun elpymisen jatkolle. Myös energiakriisi ja hintojen nousu vaikuttavat.

– Samaan aikaan matkailutoimialat kärsivät työvoimapulasta. Pyrimme omalta osaltamme löytämään ratkaisuja ja viemään toimenpiteitä askel askeleelta eteenpäin, Vesterinen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*