Kuvataiteilija Viliina Koiviston ja arkkitehti Mark Nixonin Ihana-teos nousee Siilinjärvelle keskeiselle paikalle, Kasurilantien kiertoliittymään. (Kuva: Siilinjärven kunta)

KUNTAKIERROS Teosluonnos Ihana on valittu Siilinjärven kiertoliittymään toteutettavaksi taideteokseksi. Kuvataiteilija Viliina Koiviston ja arkkitehti Mark Nixonin teos kuvaa valintatyöryhmän mukaan hyvin dynaamista kasvukuntaa, joka on jatkuvassa liikkeessä ja kehittyy eteenpäin.

– Ihana-teoksessa toteutuvat valinnalle asetetut kriteerit erinomaisesti. Teoksen idea nousee siilinjärveläisestä elämänilosta ja optimismista, mikä näyttäytyy teoksen kirkkaissa väreissä ja ylöspäin kohoavassa muodossa, sanotaan Siilinjärven kunnan tiedotteessa.

Ihana-taideteos toteuttaa työryhmän mukaan hyvin myös sijainnin asettamat turvallisuuskriteerit, koska se on riittävän kookas ja helposti tarkasteltavissa eri puolilta myös liikkuvasta kulkuvälineestä. Siinä ei myöskään ole pieniä yksityiskohtia, jotka voisivat olla alttiita ilkivallalle.

Koiviston ja Nixonin Neon-työryhmä on aiemmin toteuttanut paikkasidonnaisia teoksia. Näitä ovat muun muassa Kaarna-teos sote-kirjastokeskus Pirtin edustalle Pudasjärvellä 2021 ja Britanniassa Pump House Pavillion Lontoossa 2017, Zombie Bench Lontoossa 2012, Cavalry 360 Northumberlandissa 2017 ja Born to be wild Northfleetissa 2021.

Luonnostilausvaiheeseen pääsi neljä taiteilijaa tai työryhmää. Muut tässä vaiheessa mukana olleet teokset olivat kuvataiteilija ja valokuvaaja Perttu Saksan Harjumaisemassa, kuvanveistäjä Laura Könösen Taivas täällä maan päällä ja kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Jani Rättyän Taktiikka. Lähes vuoden kestäneen hakumenettelyn on ohjannut ja hyväksynyt Suomen Taiteilijaseura.

Siilinjärvi kysyi kuntalaisten mielipiteitä teosluonnoksista sähköisenä verkkokyselynä kunnan verkkosivuilla ja paperikyselynä kunnan pääkirjastossa. Hyväksyttyjä vastauksia kertyi 2111 kappaletta. Eniten kannatusta sai Perttu Saksan Harjumaisemassa.

Taideteoksen kustannusarvio on 50 000 euroa. Taideteoksen toteutus ajoittuu ensi vuodelle ja mahdollisesti myös vuodelle 2024.

– Haluamme, että Siilinjärven kunta voi tarjota taidetta kenen tahansa kohdattavaksi ihan arkiympäristössämme. Edellisen kerran kuntaan on hankittu suurempi taideteos vuonna 2001, jolloin Pekka Jylhän Ilmestys eli kultainen kauris tuli kunnan omistukseen. Siitä on tullut vuosien saatossa kuntalaisille tärkeä maamerkki, kunnanjohtaja Vesa Lötjönen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*