Helsingin ensimmäisen pormestarin Jan Vapaavuoren muotokuvan tekijä on graffiti- ja kuvataiteilija EGS. (Kuva: HAM/Kirsi Halkola)

KUNTAKIERROS Helsingin ensimmäisen pormestarin Jan Vapaavuoren muotokuva paljastettiin Helsingin kaupungintalolla torstaina. Muotokuvan tekijä on taiteilijanimensä takana anonyyminä pysyvä EGS, joka on tullut tunnetuksi erityisesti graffititaiteestaan.

Teos yhdistää valokuvaa ja maalausta kankaille, jotka on taiteltu lomittain muodostamaan kokonaisen kuvan. Taiteilija EGSin mukaan muotokuvan taustalla lähtöajatuksena oli ”stadin kerroksia”, eli se, että ihmiset ja kaupungit kasvavat ylöspäin ja molemmat muodostuvat päällekkäisistä kerroksista niin, että huominen rakentuu eilisen päälle. Teoksen osana olevan QR-koodin takaa avautuu video, joka kertoo muotokuvan syntyprosessin eri vaiheista.

– Kuten kaikissa projekteissa, niin tässäkin iso osa työstä jää piiloon. Uskon, että Vapaavuoren pormestarin työstäkin vain osa on tänään näkyvillä. Osa ehkä tulee näkyville vasta vuosien päästä. Osa ei koskaan. Myös meissä jokaisessa ihmisessäkin on omat yksityiset ja salaiset kerroksensa. Kaikki ei ole julkista tilaa, taiteilija EGS kertoo Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Vapaavuori toimi Helsingin pormestarina vuosina 2017–2021. Hän kertoo pyrkineensä pormestarikaudellaan intohimoisesti uudistamaan ja modernisoimaan Helsinkiä.

– EGSiä ja minua yhdistää rakkaus Helsinkiin, kaupunkeihin, kaupunkikulttuuriin ja tietynlaiseen elämän rosoisuuteen. Teoksen syntyyn johtanut prosessi muodostuikin minulle hyvin henkilökohtaiseksi ja taiteilijan ohjaamana syvällisemmäksi kuin olin odottanut. Tästä yhteydestä syntyi ehkä uudenlainen tulkinta muotokuvataiteesta, mutta myös laadukas teos, joka täydentää mielestäni hienosti kaupunginjohtajien muotokuvien sarjaa, Vapaavuori sanoo.

Teos ripustetaan kaupunginhallituksen istuntosaliin. Helsingin kaupunginjohtajien ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajien muotokuvaperinne ulottuu 1700-luvun lopulle saakka. Muotokuvakokoelman vanhin teos on Nils Schillmarkin maalaus kunnallispormestari Anders Byströmistä vuodelta 1780.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä