Kirjastot saivat oppaan demokratiatyöhön. (Kuva: Lauri Rotko)

KUNTAKIERROS Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastot ovat julkaisseet kirjastojen demokratiatyön käsikirjan.

Kirjastojen työntekijöille suunnatun käsikirjan tavoitteena on tehdä demokratiatyöstä helposti lähestyttävää ja konkreettista kaikenkokoisille kirjastoille. Käsikirja on vapaasti luettavissa verkossa.

Tiedossa on demokratiaa! -käsikirja pohjautuu Tampereen ja Jyväskylän kaupunginkirjastojen vuosina 2021–2023 toteuttamaan demokratiahankkeeseen.

-Demokratiatyön käsikirjaan on koottu yhteishankkeemme aikana kehitettyjä työpohjia, kokemuksia ja vinkkejä. Toivomme, että kirjastot saavat käsikirjasta intoa ja inspiraatiota kirjastolain edellyttämän demokratiatyön organisointiin, suunnitteluun ja toteuttamiseen, kirjastonhoitaja Marjo Hietikko sanoo Tampereen kaupungin tiedotteessa.

MainosKansanvallan uljas linnake -hankkeeseen osallistui Tampereen ja Jyväskylän kirjastojen henkilökuntaa, useita yhteistyökumppaneita ja kuntalaisia. Työskentely oli osin molempien kaupunkien henkilöstölle yhteistä, osin kaupunkikohtaista.

-Yhteinen työskentely auttoi jakamaan tietoa ja tartuttamaan orastavia ideoita molempiin suuntiin. Hankkeessa toteutettiin monenlaisia kokeiluja, kuten Demokratian apokalypsi -pakopeli, Ketä kiinnostaa? -tapahtumasarja ja Demokratian tilat – kokeilu, jossa avoimen haun kautta tarjottiin mahdollisuutta varata kirjaston tiloja maksutta kansalaistoimintaan, Hietikko kertoo.

Tampereen ja Jyväskylän hanke oli yksi avustuksen saajista, kun eduskunta myönsi vuonna 2021 valtion talousarviossa miljoona euroa yleisten kirjastojen demokratiatyöhön.

Tiedossa on demokratiaa! -käsikirja

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*